Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne ciasto dla naszego podniebienia.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5671
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1137
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12257
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5173
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1557
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5671
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1137
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12257
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5173
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1557
Składniki
Wykonanie kremu waniliowego: Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Do pszennej mąki dodać cukier, całe jajka i żółtka, dokładnie wymieszać, wlewać gotujące mleko, ciągle mieszając i zagotować. Po całkowitym ostudzeniu dodać masło i mieszać do chwili uzyskania jednolitej masy. Wykonanie bitej śmietany: Mocno ochłodzoną śmietankę ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wykonanie ciasta francuskiego i składanie: Masło zagnieść z 1/5 mąki, uformować kostkę i ochłodzić. Z pozostałej mąki, żółtka, wody i szczypty soli zagnieść ciasto o takiej gęstości jak masło z mąką. Chłodzić przez 20 minut. Zimne ciasto rozwałkować w prostokąt. Na środku położyć kostkę z masła i mąki, przykryć przeciwległymi bokami i rozwałkować na prostokąt o grubości 2 cm. Ponownie złożyć przeciwległe boki do środka a później na połowę i rozwałkować.
Składanie kopertowe powtórzyć czterokrotnie po każdym złożeniu ciasto wstawić na 15-20 min do lodówki. W końcu rozwałkować w kształcie prostokąta o grubości 0,5 cm i ułożyć na blaszce.
Piec w temperaturze 200 stopni na kolor jasnobrązowy. Upieczone ciasto francuskie przekroić na dwie równe części, jedną połowę posmarować kremem waniliowym, następnie warstwą bitej śmietany. Całość przykryć drugą połowa ciasta, posypać cukrem pudrem. Kroić w prostokąty o dowolnej wielkości.