Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 228
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 299
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 102
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2173
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 228
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 299
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 102
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2173
Składniki
Ciasto rozwałkuj (mrożone musisz rozmrozić), podziel na osiem części, wylep nim formy na tartaletki. Uformuj wyższe brzegi, posmaruj je rozmąconym z wodą jajkiem.
Spód każdej tartaletki ponakłuwaj gęsto widelcem. Foremki wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni. Podpiekaj około 10 minut. W tym czasie ugotuj gęsty budyń z mleka, cukru i proszku waniliowego. Zdejmij go z ognia, ostudź.
Do zimnego budyniu dodaj kwaśną śmietanę. Masę starannie wymieszaj. Rozłóż na podpieczonych spodach. Udekoruj wiśniami (mrożonymi lub z kompotu) i płatkami migdałowymi. Ponownie wstaw do piekarnika. Dopiekaj jeszcze 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
10 porcji, czas ok. 50 min; porcja – 320 kcal, cena 1,60 zł.Źródło: Świat kobiety