Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kremowy deser po bawarsku z szampańską galaretką"
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1263
Piernik cystersów łączy tradycyjne korzenne smaki z lekko orzeźwiającym, cytr...
Odsłon: 845
A oto mój prosty , niezawodny przepis na smaczne udka, które piekę w piekarni...
Odsłon: 182
Prosta w przygotowaniu, szybka i smaczna sałatka warzywna którą lubię przygot...
Odsłon: 255
Dzisiaj przepis na pysznego kurczaka pieczonego z warzywami. Danie pyszne i p...
Odsłon: 357
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1263
Piernik cystersów łączy tradycyjne korzenne smaki z lekko orzeźwiającym, cytr...
Odsłon: 845
A oto mój prosty , niezawodny przepis na smaczne udka, które piekę w piekarni...
Odsłon: 182
Prosta w przygotowaniu, szybka i smaczna sałatka warzywna którą lubię przygot...
Odsłon: 255
Dzisiaj przepis na pysznego kurczaka pieczonego z warzywami. Danie pyszne i p...
Odsłon: 357
Składniki
ok. 80 min • Porcja 380 kcal • Koszt porcji ok. 4 zł • Przepis na 12 porcji
Tortownicę o średnicy 22 cm wykładam dokładnie okrągłymi biszkoptami (w razie potrzeby tnę je na mniejsze kawałki). Do rondelka wlewam 300 ml mleka i wrzucam do niego ziarenka wyjęte z przeciętej na pół laski wanilii.
Mleko zagotowuję. Wyłączam gaz i czekam jedną-dwie minuty, żeby troszkę przestygło. Do miski wbijam żółtka. A następnie do żółtek wlewam cienkim strumieniem leciutko ostudzone mleko, cały czas miksując masę jajeczną.
Stawiam na gazie garnek z gotującą się wodą i umieszczam nad parą miskę z żółtkami oraz mlekiem. Miksuję je dalej w kąpieli wodnej około 10 minut – do momentu, aż zobaczę, że krem nie spływa z łyżki. Masa powinna być gładka, gęsta.
Studzę ją i łączę z rozpuszczoną w 1/2 szklanki mleka żelatyną, a następnie mieszam z ubitą na sztywną pianę kremówką. Ważne, by masa jajeczna i śmietana miały podobną temperaturę, by całość się nie zważyła. Gotowy krem wylewam na biszkopty.
Odstawiam ciasto do lodówki, by stężało. Szampana słodzę wedle uznania i dodaję do niego żelatynę rozpuszczoną w 2-3 łyżkach wody. Na stężałym już kremie układam pokrojone w plastry truskawki oraz kilka złotych cukrowych kuleczek.
Całość zalewam tężejącą żelatyną z szampanem. Ciasto podaję mocno schłodzone. W wersji dla dzieci szampana można zastąpić ulubionym napojem gazowanym.Źródło: Kobieta i życie