Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik wiśniowy to moje ulubione ciasto, kojarzy mi się z urlopem w Austrii, podczas którego chodziliśmy z mężem na obiad i na „coś słodkiego” do uroczej, niewielkiej kawiarni. Próbowałam to ciasto niejednokrotnie odtworzyć i nigdy nie wychodziło tak lekkie, jak w restauracji. Zdradzę ci sekret, poznany w Wiedniu, który tkwi tylko w jednym składniku, dzięki któremu ciasto będzie niezwykle puszyste, a twoje koleżanki będą ci zazdrościły wypieków. Sekretem jest mąka migdałowa, która w przeciwieństwie do mąki pszennej nie nadaje ciastu ciężaru. Kremowy sernik wiśniowy to słodka propozycja na poobiedni deser, który zaskoczy.
Tortownica, mikser, łyżka, rondelek
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2296
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 174
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 151
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2296
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 174
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 151
Składniki
Przygotuj miskę i przełóż do miski oba rodzaje mąki, jajka, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Całość wymieszaj i ugniataj rękoma, szybkimi ruchami przez 3 minuty. Tak przygotowane ciasto uformuj na tortownicy. Ponakłuwaj widelcem, aby stworzyć małe dziurki i włóż do odczekania w lodówce na 15 minut.
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, oddziel żółtka od białek, a następnie utrzyj żółtka z cukrem na białą masę. Białka odstaw w miseczce do lodówki.
Rozpuść masło i kiedy przestygnie, dodaj je do masy z żółtek i cukru, dosyp mąkę ziemniaczaną i cukier wanilinowy. Całość miksuj przez 3 minuty. Wyciągnij sok z połówki cytryny i wlej do masy. Biały ser na sernik, oraz twaróg i odcedzone rodzynki dodaj do masy, ucieraj wszystko przez 5 minut.
Wyjmij miseczkę z białkami z lodówki i dodaj szczyptę soli, całość ubijaj przy pomocy miksera przez 2 minuty, dodaj do masy. Foremkę do pieczenia wysmaruj masłem i obsyp mąką migdałową, po czym wlej wcześniej przygotowaną masę. Piecz 45 minut.
W czasie pieczenia wstaw rondelek na średni gaz, wrzuć wiśnie oraz pektynę i cały czas mieszając, gotuj przez 5 minut. Po wykonaniu odstaw. Kiedy ciasto będzie upieczone i wystygnie, nałóż chłodną masę wiśniową na wierzch ciasta. Po odkrojeniu ciasta, według uznania, udekoruj bitą śmietaną.