Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przychodzę do Was z prostym pomysłem na lekki, kremowy deser. Tym razem na nasze stoły trafi sernik na zimno z brzoskwiniami i mascarpone. Przyjemnie wilgotne biszkopty nabierają lekkiego, brzoskwiniowego smaku. Waniliowa masa serowa jest delikatnie słodka i niesamowicie kremowa, a brzoskwinie przełamują strukturę sernika i wprowadzają do deseru nutkę świeżości. A wszystko to pod puszystą warstwą śmietanki, które zdobi nasz deser i dodaje mu lekkości!
mikser, blaszka 18 x 28 cm
Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...
Odsłon: 6126
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 157
Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...
Odsłon: 6126
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 157
Składniki
Przelej 200 ml syropu z brzoskwiń w puszce do szerokiego naczynia. Następnie dodaj 100 ml chłodnej, przegotowanej wody i wymieszaj do uzyskania jednolitego płynu. Nasącz podłużne biszkopty w tak przygotowanym ponczu i ułóż je w miarę ciasno na dnie formy o rozmiarach 18 x 28 cm. Spód blachy wyłóż wcześniej papierem do pieczenia, a jej boki papierem lub folią rantową.
Do niewielkiego dzbanka przelej 100 g gorącej, świeżo zagotowanej wody i dodaj do niej 12 g żelatyny w proszku. Zawartość naczynia krótko wymieszaj, tylko do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, a następnie odstaw na około 5 minut do lekkiego przestudzenia.
Do dużej miski przełóż 750 g twarogu sernikowego z wiaderka, 200 g serka mascarpone, 100 g cukru pudru i 1 ½ łyżeczki pasty waniliowej. Zawartość miski krótko wymieszaj na średnio niskich obrotach miksera, tylko do uzyskania jednolitej masy. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego pamiętaj o wyjęciu twarogu i mascarpone z lodówki na przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy.
Dodaj łyżeczkę masy serowej do wystudzonej żelatyny i wymieszaj do uzyskania gładkiego płynu, a następnie wlej zawartość dzbanka z powrotem do masy serowej. Zrób to powoli, wąskim strumieniem, stale mieszając zawartość naczynia na średnich obrotach miksera. W ten sposób bez problemu rozprowadzisz żelatynę w masie serowej i nie utworzą się w niej nieprzyjemne grudy. Po dodaniu całej żelatyny mieszaj całość jeszcze przez około 30 sekund.
Dodaj do masy około 250 g odsączonych, pokrojonych w kostkę brzoskwiń z puszki i rozprowadź je w masie przy pomocy sylikonowej szpatułki.
Gotową masę serową przełóż na nawilżone biszkopty i wyrównaj jej wierzch. Blaszkę z prawie gotowym sernikiem wstaw do lodówki na około 30- 60 minut, do wstępnego do ścięcia wierzchu deseru.
Po tym czasie przygotuj dekorację. Przelej 300 g zimnej śmietanki (36%) do dużej miski i dodaj do niej 50 g zimnego serka mascarpone, 50 g cukru pudru i, opcjonalnie, łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość naczynia ubij przy pomocy miksera na sztywno. Ubijanie polecam zacząć od niskich obrotów i stopniowo zwiększać moc robota wraz ze wzrostem objętości śmietanki.
Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji przełóż śmietankę do rękawa cukierniczego – ja używam końcówki 2b – i wyciśnij ją na lekko ścięty wierzch sernika. Na końcu posyp wszystko świeżo startą czekoladą. Tak przygotowany sernik wstaw do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej całą noc, do całkowitego zestalenia masy serowej.
Smacznego!