Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
„Królowa prywatek” to świetna deserowa propozycja nie tylko na specjalną okazję. Proste ciasto biszkoptowe przełożone czekoladową masą przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Świetnie smakuje schłodzone, a amatorom ciast z charakterem radzimy dolać do kremu odrobinę likieru lub rumu.
Tortownica: 20-22 cm
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1201
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14807
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 831
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1201
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14807
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 831
Składniki
Przygotuj biszkopt jasny. W misce ubij białka z cukrem, a gdy cukier się rozpuści, dodawaj po jednym żółtku. Stopniowo przesiewaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj szpatułką. Na koniec dodaj drobno posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszaj. Przełóż masę do tortownicy (20-22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca nagrzanego do 175°C na ok. 25 minut. Po tym czasie wystudź i przetnij na dwa równe blaty. Analogicznie wykonaj biszkopt ciemny, dodając do mąki kakao. Piecz w tej samej temperaturze 5-7 minut krócej.
Przygotuj masę czekoladową. Do garnka wlej 400 ml mleka i dodaj posiekaną czekoladę, mieszaj i podgrzewaj, doprowadzając do wrzenia. W międzyczasie rozpuść proszki budyniowe w 100 ml mleka i wlej do gotującego się mleka. Energicznie mieszaj, aż powstanie gęsty budyń. Następnie odstaw i przykryj talerzykiem lub folią, aby zapobiec powstawaniu kożucha. Miękki masło utrzyj mikserem na puszysty krem, po czym dodawać partiami zimny budyń i zmiksuj masę. W razie potrzeby dodaj trochę cukru pudru lub odrobinę likieru. Ciekawie smak podkreśli także garść posiekanych orzechów laskowych.
Złóż ciasto. Na spód tortownicy wyłóż herbatniki – ten etap możesz pominąć, choć dzięki herbatnikom ciasto nabierze większej chrupkości. Następie wyłóż ciemny biszkopt, połowę kremu czekoladowego, następnie pierwszy blat jasnego biszkoptu, ponownie czekoladowa masa i na górę wyłóż ostatni jasny placek. Jeśli obawiasz się, że ciasto będzie suche, nasącz każdy z biszkoptów naparem z mocnej, czarnej herbaty z dodatkiem cukru pudru i soku z cytryny.
Wierzch „Królowej prywatek” udekoruj wiórkami czekolady lub pralinkami. Wstaw do lodówki do mocnego schłodzenia i podawaj.