Puszyste, delikatne i zaskakujące połączeniem smaków- ciasto dla każdego łasucha :)
Krówka
Składniki
- biszkopt z 6 jajek (podzielony na 2 spody)
- 1,5 kostki masła
- 1 jajko
- 0,5 szkl. cukru
- 250ml śmietanki "Łaciata 18%"
- 2 szkl. cukru
- 0,5 kostki tłuszczu (np. masła)
- słoiczek dżemu z czerwonej porzeczki (lub inny lekko kwaśny dżem)
- orzechy włoskie (do dekoracji)
- PONCZ
Składniki
- biszkopt z 6 jajek (podzielony na 2 spody)
- 1,5 kostki masła
- 1 jajko
- 0,5 szkl. cukru
- 250ml śmietanki "Łaciata 18%"
- 2 szkl. cukru
- 0,5 kostki tłuszczu (np. masła)
- słoiczek dżemu z czerwonej porzeczki (lub inny lekko kwaśny dżem)
- orzechy włoskie (do dekoracji)
- PONCZ

Etapy przygotowania
Po upieczeniu i wystudzeniu, przekrawamy biszkopt na 2 spody. Następnie skrapiamy go ponczem.
POLEWA KRÓWKA: Do garnka wsypujemy 2 szkl. cukru i zalewamy je śmietanką "Łaciata 18%" (można użyć innej, gęstszej- należy wtedy dolać odrobinę mleka) i wstawiamy na bardzo mały ogień, mieszając od czasu, do czasu. Kiedy cukier się rozpuści, a całość nabierze karmelowego koloru, dodajemy 0,5 kostki tłuszczu- mieszamy, ściągamy garnek z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
KREM: Oddzielamy białko od żółtka (1 jajko). Białko ubijamy z cukrem (0,5 szkl.) na parze, aby powstała piana. Dodajemy żółtko i mieszamy całość (delikatnie). W misce rozkręcamy masło na miękką masę; kiedy masa jajeczna ostygnie, dodajemy ją bardzo powoli, po łyżce, do rozkręconego masła- wszystko wykręcamy na jednolita masę.
Na pierwszym spodzie biszkoptowym (wyponczowanym) rozsmarowujemy większą połowę kremowej masy; następnie dżem. Nakładamy drugi spód biszkoptowy, smarujemy resztą kremu. Całość polewamy lekko ostudzoną polewą krówkową i dekorujemy orzechami.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 198

Inspirację na ten przepyszny filet z kaczki, zaczerpnąłem ze strony House of...
Odsłon: 87

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 837
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3726
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 198

Inspirację na ten przepyszny filet z kaczki, zaczerpnąłem ze strony House of...
Odsłon: 87

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 837
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3726



Składniki
- biszkopt z 6 jajek (podzielony na 2 spody)
- 1,5 kostki masła
- 1 jajko
- 0,5 szkl. cukru
- 250ml śmietanki "Łaciata 18%"
- 2 szkl. cukru
- 0,5 kostki tłuszczu (np. masła)
- słoiczek dżemu z czerwonej porzeczki (lub inny lekko kwaśny dżem)
- orzechy włoskie (do dekoracji)
- PONCZ
Po upieczeniu i wystudzeniu, przekrawamy biszkopt na 2 spody. Następnie skrapiamy go ponczem.
POLEWA KRÓWKA: Do garnka wsypujemy 2 szkl. cukru i zalewamy je śmietanką "Łaciata 18%" (można użyć innej, gęstszej- należy wtedy dolać odrobinę mleka) i wstawiamy na bardzo mały ogień, mieszając od czasu, do czasu. Kiedy cukier się rozpuści, a całość nabierze karmelowego koloru, dodajemy 0,5 kostki tłuszczu- mieszamy, ściągamy garnek z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
KREM: Oddzielamy białko od żółtka (1 jajko). Białko ubijamy z cukrem (0,5 szkl.) na parze, aby powstała piana. Dodajemy żółtko i mieszamy całość (delikatnie). W misce rozkręcamy masło na miękką masę; kiedy masa jajeczna ostygnie, dodajemy ją bardzo powoli, po łyżce, do rozkręconego masła- wszystko wykręcamy na jednolita masę.
Na pierwszym spodzie biszkoptowym (wyponczowanym) rozsmarowujemy większą połowę kremowej masy; następnie dżem. Nakładamy drugi spód biszkoptowy, smarujemy resztą kremu. Całość polewamy lekko ostudzoną polewą krówkową i dekorujemy orzechami.