Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna, cynamonowa szarlotka z bezową pianką na kruchym cieście.
Kurczak tikka masala to znane i lubiane danie kuchni azjatyckiej. Mięso podan...
Odsłon: 1827
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 1149
Delikatny schab w aromatycznym sosie , idealny na obiad.
Odsłon: 158
Kurczak tikka masala to znane i lubiane danie kuchni azjatyckiej. Mięso podan...
Odsłon: 1827
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 1149
Delikatny schab w aromatycznym sosie , idealny na obiad.
Odsłon: 158
Składniki
Na stolnicy mąkę posiekać z masłem dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, sól, żółtka i zagnieść ciasto w kulę. Jeśli ciasto będzie się rozpadać, należy dodać łyżkę kwaśnej śmietany, włożyć do lodówki na około godzinę.
Jabłka zetrzeć za pomocą tarła na dużych oczkach, jeśli jabłka są bardzo soczyste, to należy odcisnąć nadmiar soku. Następnie dodać cynamon i cukry, ( ilość cukru białego zależna jest od kwasowości jabłek), dobrze wymieszać.
Białka ubić i dodać skrobię ziemniaczaną, a następnie cały czas miksując wsypać cukier puder. Miksować do uzyskania sztywnej, lśniącej konsystencji.
Przygotować standardową formę wyłożoną papierem do pieczenia i wyłożyć 3/4 ciasta, a następnie przykryć je przygotowanymi wcześniej jabłkami, na to wylać pianę z ubitych białek, a górę posypać resztą ciasta rozcierając je w palcach.
Tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni z ustawioną funkcją góra- dół i piec przez około 60 minut. Ciasto można podawać na ciepło. Smacznego!