Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna, cynamonowa szarlotka z bezową pianką na kruchym cieście.
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 20
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 54
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 202
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 20
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 54
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 202
Składniki
Na stolnicy mąkę posiekać z masłem dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, sól, żółtka i zagnieść ciasto w kulę. Jeśli ciasto będzie się rozpadać, należy dodać łyżkę kwaśnej śmietany, włożyć do lodówki na około godzinę.
Jabłka zetrzeć za pomocą tarła na dużych oczkach, jeśli jabłka są bardzo soczyste, to należy odcisnąć nadmiar soku. Następnie dodać cynamon i cukry, ( ilość cukru białego zależna jest od kwasowości jabłek), dobrze wymieszać.
Białka ubić i dodać skrobię ziemniaczaną, a następnie cały czas miksując wsypać cukier puder. Miksować do uzyskania sztywnej, lśniącej konsystencji.
Przygotować standardową formę wyłożoną papierem do pieczenia i wyłożyć 3/4 ciasta, a następnie przykryć je przygotowanymi wcześniej jabłkami, na to wylać pianę z ubitych białek, a górę posypać resztą ciasta rozcierając je w palcach.
Tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni z ustawioną funkcją góra- dół i piec przez około 60 minut. Ciasto można podawać na ciepło. Smacznego!