Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krucha kakaowa tarta, z kajmakiem, orzechami i czekoladą..
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 66
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 312
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 93
Soczyste i aromatyczne danie na obiad, które przygotujesz w pół godziny. Z do...
Odsłon: 18
Przepis dnia
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7838
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 66
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 312
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 93
Soczyste i aromatyczne danie na obiad, które przygotujesz w pół godziny. Z do...
Odsłon: 18
Przepis dnia
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7838
Składniki
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej kakao, puder i proszek - mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną w kawałki margarynę i jajko - zagniatamy ciasto. Kule ciasta owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki. Ciasto posypujemy mąką i wałkujemy na cienkie. Formę do tarty delikatnie natłuszczamy. Ciasto nawijamy na wałek, następnie rozwijamy je na foremce. Dociskamy do dna i boków, pozbywamy się nadmiaru ciasta. Tartę nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i posypujemy ryżem - żeby nie urosło. Pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180stopni, po tym czasie zdejmujemy folię, i pieczemy jeszcze jakieś 10 minut. Gdy tarta ostygnie, nakładamy na nią masę kajmakową i równomiernie rozprowadzamy. Czekolady łamiemy na kawałki i podgrzewamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło - cały czas mieszamy by się nie przypaliła! Orzechy drobno siekamy lub rozgniatamy tłuczkiem i wysypujemy je na kajmak. Następnie wylewamy czekoladę - łyżeczką wyrównujemy, by cała warstwa była zakryta. Tartę wkładamy do lodówki. Można ozdobić bitą śmietaną, czekoladowymi dekoracjami, orzechami.