Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chyba wszyscy są zwolennikami tych uroczych, rozpływających się w ustach, małych delicji :) Można je nadziewać czym tylko dusza zapragnie: bitą śmietaną, galaretkami, owocami, kremami czy po prostu dżemem. Ich wielkość może być również urozmaicona. Są takie na jeden kęs lub wyglądające jak małe torciki. Wszystko zależy od Waszych oczekiwań i inwencji twórczej :) Dziś przekazuje Wam przepis na podstawę babeczek czyli kruche ciasto.
foremki do babeczek, blacha do pieczenia, wałek do ciasta, stolnica
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1007
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 318
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 77
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1007
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 318
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 77
Składniki
Mąkę z margaryną posiekać nożem, następnie rozetrzeć dłońmi do konsystencji piasku, dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, dobrze wymieszać. Dodać żółtka i zagnieść ciasto w jednolitą kulkę. Wstawić na co najmniej godzinę do lodówki.
Oziębione rozwałkować na grubość pół cm i wykroić foremkami do babeczek krążki. Przycisnąć ciasto dobrze do dna i brzegu foremek. Ułożyć na blasze, piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 - 200 stopni, około 10-12 minut. Powinny uzyskać złoty kolor.
Wystudzone babeczki wypełnić ulubionym kremem, bitą śmietaną z owocami i galaretką lub ulubionym dżemem.