Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chyba wszyscy są zwolennikami tych uroczych, rozpływających się w ustach, małych delicji :) Można je nadziewać czym tylko dusza zapragnie: bitą śmietaną, galaretkami, owocami, kremami czy po prostu dżemem. Ich wielkość może być również urozmaicona. Są takie na jeden kęs lub wyglądające jak małe torciki. Wszystko zależy od Waszych oczekiwań i inwencji twórczej :) Dziś przekazuje Wam przepis na podstawę babeczek czyli kruche ciasto.
foremki do babeczek, blacha do pieczenia, wałek do ciasta, stolnica
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85239
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2531
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9984
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3984
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7104
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85239
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2531
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9984
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3984
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7104
Składniki
Mąkę z margaryną posiekać nożem, następnie rozetrzeć dłońmi do konsystencji piasku, dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, dobrze wymieszać. Dodać żółtka i zagnieść ciasto w jednolitą kulkę. Wstawić na co najmniej godzinę do lodówki.
Oziębione rozwałkować na grubość pół cm i wykroić foremkami do babeczek krążki. Przycisnąć ciasto dobrze do dna i brzegu foremek. Ułożyć na blasze, piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 - 200 stopni, około 10-12 minut. Powinny uzyskać złoty kolor.
Wystudzone babeczki wypełnić ulubionym kremem, bitą śmietaną z owocami i galaretką lub ulubionym dżemem.