Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Myślałam już, że mnie to nie spotka... Stało się w najmniej spodziewanym momencie i uderzyło z siłą słonia... Zakochałam się! Obiekt mojej miłości jest delikatny, intrygujący i niezwykle charakterny. Sprawia, że o bożym świecie zapominam i ciągle mi go mało. A jest nim połączenie chałwa-sezam-solony fistaszek. Z całego zakochanego serca polecam!
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 224
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 196
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 224
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 196
Składniki
KRUCHE CIASTO Mąkę i cukier puder wysypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło i całość siekamy nożem do momentu uzyskania swego rodzaju kruszonki. Robimy kopiec, a w nim dołek. Do dołka wrzucamy żółtka oraz śmietanę i jak najszybciej zagniatamy ciasto dłońmi. Ciasta nie wyrabiamy, po prostu łączymy składniki tak, aby powstała jedna zwarta masa. Chodzi o to, by niepotrzebnie nie podgrzewać ciasta w dłoniach, ani nie męczyć ugniataniem, inaczej nie będzie ciastem kruchym, ale zakalcowym gniotem. Zatem szybciutko formujemy kulę, spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie rozwałkowujemy na blacie (można delikatnie oprószyć go mąką, aby ciasto nazbyt do niego nie przywierało), wykrawamy z niego kółka i wylepiamy foremki do babeczek. Każdy spód nakłuwamy dokładnie widelcem, aby ciasto nie uniosło się podczas pieczenia. Tak przygotowane babeczki wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut. Powinny być zarumienione i wydawać przyjemny maślany zapach. Po upieczeniu pozostawiamy w foremkach na kilka minut, a następnie wyjmujemy babeczki z foremek (właściwie same z nich wyskakują) i całkowicie studzimy.
KREM Chałwę kruszymy lub rozgniatamy widelcem na mniejsze cząstki. Śmietanę przekładamy do rondelka i zagotowujemy, a gdy pojawią się pierwsze bąble, zdejmujemy z ognia. Do gorącej śmietanki wrzucamy chałwę i mieszamy do momentu, w którym chałwa całkowicie się rozpuści. Studzimy, a następnie owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie ubijamy mikserem na puszysty krem. Śmietana z chałwą powinny pięknie i szybciutko zwiększać swoją objętość pod ubijakami.
Na wystudzone babeczkowe spody rzucamy 2-3 połówki solonych fistaszków, a następnie wypełniamy kremem (można zrobić to łyżką lub przełożyć krem do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką). Wierzch posypujemy uprażonym na suchej patelni i całkowicie wystudzonym sezamem oraz połówką orzeszka.
Kruche spody, przed wyłożeniem kremu, można także posmarować frużeliną owocową lub ulubioną marmoladą i dopiero na to wyciskać krem. Zamiast sezamu i solonych fistaszków można oczywiście użyć innych ulubionych orzechów.