Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny owocowy deser, babeczki z kruchego ciasta z kremem mascarpone i kawałkami owoców truskawki, brzoskwini.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113146
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 554
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 910
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 651
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113146
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 554
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 910
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 651
Składniki
Składniki na krem: ser mascarpone 250 g śmietana 30-36% 250 ml aromat waniliowy cukier puder 3 łyżki Wykonanie kremu: Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i aromat waniliowy. Po dodaniu serka mieszamy ręcznie ubitą śmietanę z serkiem mascarpone. Składniki na ciasto: mąka pszenna 200 g 2 łyżki cukru pudru 120 g. zimnego masła 2 żółtka szczypta soli Wykonanie babeczek: Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części.Jedną część ciasta wkładamy do lodówki a drugą część ciasta wałkujemy na 5 milimetrowy placek. Z placka wycinamy kółka o większej średnicy niż ma foremka do babeczek. Wycięty okrągły placek wkładamy do foremki, delikatnie dociskamy do jej ścianek. Drugą foremką dociskamy ciasto żeby dobrze ułożyło się w foremce. Palcami musimy docisnąć ciasto do brzegów foremki. Nakłuwamy dno w każdej foremce z wyłożonym ciastem. Jeżeli wyrobimy jedną część ciasta, to drugą część ciasta wykorzystujemy w ten sam sposób. Przygotowane foremki z ciastem wcześniej zrobione wkładamy do lodówki. Jeżeli zapełnimy wszystkie foremki ciastem, wkładamy je do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 15 minut, do momentu ładnego zarumienienia się babeczek.
Upieczone babeczki delikatnie wyjmujemy je z foremek i studzimy na kratce. Ostudzone babeczki napełniamy kremem i układamy na ułożony krem kawałki truskawki i brzoskwini. Gotowy deser wstawiamy do lodówki minimum na 1 godzinę. Z podanego przepisu wychodzi 15 babeczek z kremem i owocami. Smacznego :)