Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Absolutnie przepyszne kruche babeczki. Przepis na kruche ciasto znalazłam w książce z 1917 roku i jest on najlepszy, jaki kiedykolwiek próbowałam.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 788
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 788
Składniki
Z mąki, masła, cukru i jajka zagniatamy ciasto. Dobrze jest tak zagnieść ciasto, aby uzyskać w miarę plastyczną konsystencję.
Nakładamy ciasto na grubość ok. 3 mm do małych foremek i dociskamy do brzegów. Można ciasto najpierw rozwałkować, a potem nakładać w foremki – jak komu wygodnie. Delikatnie nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoto, temp. 180 stopni, grzanie góra-dół.
Delikatnie nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoto, temp. 180 stopni, grzanie góra-dół. Pomarańcze nakłuwamy w kilku miejscach i gotujemy tak długo, aż staną się miękkie. Zwykle zajmuje to ok. godziny. Studzimy. Następnie, kroimy na plasterki. Przekładamy na patelnię, oprószamy karmelem z wanilią, podlewamy syropem i przesmażamy. Dodajemy garść płatków migdałowych, podlewamy alkoholem i ponownie przesmażamy. Migdały mają się lekko zrumienić, a cukier z przypraw i alkoholu skarmelizować. Przekładamy na deskę, studzimy. Wystudzone plastry drobno siekamy wraz z czekoladą. Powstałą masę przekładamy do upieczonych babeczek i posypujemy siekanymi migdałami.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, grzanie góra dół i podpiekamy dopóki migdały z wierzchu się nie zezłocą. Możemy jeszcze dodatkowo posypać te nasze rozkoszne kruche babeczki posiekaną/startą czekoladą. Bon apetit!