Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najprostsze ciasteczka, które szybko przygotujecie, żadnych spulchniaczy do nich nie dodajecie. Są słodkie, kruche na święta idealne, a po udekorowaniu niebanalne. Lukier na bazie cukru pudru i wody przygotujcie i wspólnie z dziećmi dekorujcie. Ciasteczka miedzy czasie znikają, po dzieci je ukradkiem zjadają.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5359
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 886
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11788
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1335
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5359
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 886
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11788
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1335
Składniki
Mąki przesypujemy na stolnicę, dodajemy, sól, cukier, pokrojone na małe kawałki masło, całość łączymy z mąką. Dodajemy roztrzepane jajko i szybko, energicznie zagniatamy. Rada: wielkość jajek, może być różna, dlatego ilość mąki jest + lub -. Z ciasta formułujemy dwie kule, zawijamy je w folię spożywczą, odstawiamy do lodówki, do schłodzenia na ok. 30 min. Piekarnik nastawiamy do temp. 180°C. Schłodzone ciasto wkładamy między dwa arkusze papieru lub folię spożywczą i rozwałkowujemy na grubość ok.0,5 cm lub cieniej. Za pomocą dowolnych foremek wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blasze od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy partiami na środkowej półce, ok. 10 min. Ciasteczka po przestygnięciu można posypać cukrem pudrem lub ozdobić lukrem i perełkami.
Lukier: do cukru pudru wlewamy niewielką ilość gorącej przegotowanej wody, dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej gęstej konsystencji. Na ok. 200 g cukru pudru, ok. 4-5 łyżek wody, można dodać odrobinę soku z cytryny.