Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te kruche, pachnące masłem ciasteczka można przygotować z dodatkiem kakao, przełożyć je dżemem, polać lukrem lub udekorować w inny sposób. Są pyszne w każdej wersji, także bez dodatków.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 632
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 440
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1557
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 632
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 440
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1557
Składniki
Na stolnicę przesiać mąkę z cukrem pudrem, dodać masło i szczyptę soli. Posiekać wszystkie składniki nożem, pośrodku zrobić dołek, wbić żółtka, krótko zarobić ciasto i rozwałkować je. Dla ułatwienia można podzielić ciasto na kilka części. Wycinać ciasteczka za pomocą foremek, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 st. C do zezłocenia.
Jeżeli chcemy uzyskać ciasteczka kakaowe, do ciasta należy dodać 1 łyżkę ciemnego kakao.