Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasteczka maślane to słodka przekąska, która zawsze się sprawdza. Świetnie smakują z filiżanką kawy, kubkiem gorącej herbaty lub szklanką kakao. Można zabrać je do pracy lub szkoły. Przechowywane w suchym, szczelnym pojemniku długo zachowują świeżość.
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 85
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 294
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 803
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 22815
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 85
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 294
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 803
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 22815
Składniki
Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj szczyptę soli. Zimne masło/margarynę zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Wbij dwa jajka. Wsyp cukier puder. Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulkę, owiń folią i wstaw na godzinę do lodówki.
Blachę piekarnika wyściel papierem. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (grzałka góra-dół). Stolnicę oprósz mąką.
Wyciągnij ciasto z lodówki, odwiń je z folii, podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na placek o grubości około 3-5 mm. Wytnij ciasteczka o dowolnych kształtach. Do tego celu możesz użyć foremek lub szklanki.
Wycięte ciasteczka rozłóż na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Zachowując 2 cm odstępy.
Kruche ciasteczka maślane piecz przez około 12-13 minut do lekkiego zrumienienia. Upieczone ciasteczka przełóż na tackę, pozostaw do wystygnięcia.
Wystudzone ciasteczka przesyp do puszki lub słoika. Zapakowane w ten sposób zachowają świeżość nawet do dwóch miesięcy.