Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasteczka maślane to słodka przekąska, która zawsze się sprawdza. Świetnie smakują z filiżanką kawy, kubkiem gorącej herbaty lub szklanką kakao. Można zabrać je do pracy lub szkoły. Przechowywane w suchym, szczelnym pojemniku długo zachowują świeżość.
Udka z piekarnika są proste w wykonaniu i zawsze smaczne bez względu na to, j...
Odsłon: 148
Historia ciastek amaretti to więcej niż przepis, to symbol włoskiej gościnnoś...
Odsłon: 281
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 484
Udka z piekarnika są proste w wykonaniu i zawsze smaczne bez względu na to, j...
Odsłon: 148
Historia ciastek amaretti to więcej niż przepis, to symbol włoskiej gościnnoś...
Odsłon: 281
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 484
Składniki
Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj szczyptę soli. Zimne masło/margarynę zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Wbij dwa jajka. Wsyp cukier puder. Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulkę, owiń folią i wstaw na godzinę do lodówki.
Blachę piekarnika wyściel papierem. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (grzałka góra-dół). Stolnicę oprósz mąką.
Wyciągnij ciasto z lodówki, odwiń je z folii, podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na placek o grubości około 3-5 mm. Wytnij ciasteczka o dowolnych kształtach. Do tego celu możesz użyć foremek lub szklanki.
Wycięte ciasteczka rozłóż na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Zachowując 2 cm odstępy.
Kruche ciasteczka maślane piecz przez około 12-13 minut do lekkiego zrumienienia. Upieczone ciasteczka przełóż na tackę, pozostaw do wystygnięcia.
Wystudzone ciasteczka przesyp do puszki lub słoika. Zapakowane w ten sposób zachowają świeżość nawet do dwóch miesięcy.