Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciastka te są kruche i smaczne zwłaszcza na drugi dzień. Na pewno będą smakować naszym milusińskim.
stolnica lub miska, mała maszynka do mięsa 5, blaszki do pieczenia, nakładka na maszynkę do ciastek
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 73
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 279
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 73
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 279
Składniki
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, przesiewamy przez sitko na stolnicę. Wsypujemy posiekane orzechy, mieszamy z mąką. Dodajemy margarynę i siekamy ją nożem. Dodajemy żółtka oraz mleko i zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto powinno być dość twarde. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy specjalną formę do wyciskania ciasteczek i małą maszynkę do mielenia mięsa ( rozmiar maszynki do mięsa 5 ).
Z maszynki do mielenia mięsa wyciągamy noże oraz sitko, zostawiamy tylko ślimak, zakładamy formę i zakręcamy ją do maszynki. Następnie zakładamy pasek z wzorkami ciastek ,tak jak widać na zdjęciu na górze. Przygotowujemy 2-3 blachy do pieczenia ciast i smarujemy je tłuszczem. Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki, odkrawamy kawałek ciasta nożem zanurzonym w mące, wkładamy do maszynki i wyciskamy ciasteczka. Możemy robić dowolne kształty, np. litery L,S,U,O,I itp. wg naszego pomysłu. Po uzyskaniu odpowiedniej długości odcinamy nożem i układamy na posmarowanej blaszce jedno obok drugiego w niedużych odstępach. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 C i pieczemy około 15-20 minut na jasno złoty kolor. Gotowe ciastka wyjmujemy z piekarnika i studzimy, aby całkiem ostygły. Posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy czekoladową polewą.
Zamiast orzechów możemy dodać też mielone migdały lub otartą skórkę z cytryny lub pomarańcza, będziemy mieć wtedy różne smaki naszych ciastek np. orzechowe, migdałowe, cytrynowe, pomarańczowe itp. ciastka te są bardzo kruche i smaczne zwłaszcza na drugi dzień. Na pewno będą smakować naszym milusińskim. Warto więc je upiec od czasu do czasu. Ja pamiętam je jeszcze z mego dzieciństwa jak przynosiła je nam nasza babcia i zawsze były pyszne ! Rada : Nie dodawajmy zbyt dużo proszku do pieczenia ponieważ wtedy ciastka te nam się rozleją i stracą swoje kształty podczas pieczenia.