Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasteczka w kształcie jajek, przekładane orzeźwiającym kremem lemon curd będą znakomitym pomysłem na wielkanocną ozdobę i deser. Jeśli nie przepadasz za cytrynowym kremem, może sięgnąć po dżem morelowy lub pomarańczowy. Jak piec kruche ciastka? Ciasteczka wyjdą wyjątkowo kruche, ale przy tym pozostaną miękkie, jeśli wybierzesz mąkę pszenną typu 450. Ważna jest również kolejność łączenia składników. Zacznij od wymieszania mąki z masłem, następnie dodaj cukier, żółtka i zimną wodę. Szybko zagnieć ciasto. Gotową masę zawiń w papier do pieczenia i schłodź w lodówce. Jak przechowywać kruche ciastka? Po upieczeniu i wystudzeniu ciastek przechowuj je w metalowej, szczelnie zamkniętej puszce lub słoiku z zakrętką. Ciastka jajka przekładaj kremem tuż przed podaniem, dzięki temu nie rozmiękną.
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 91
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2059
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 91
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2059
Składniki
Cytryny wyszoruj pod bieżącą wodą. Następnie sparz je wrzątkiem. Z czystych cytryn otrzyj na tarce o drobnych oczkach skórkę.
Owoce przekrój na pół i wyciśnij z nich sok.
Do niewielkiego garnka wlej wodę (do ¼ wysokości), na wierzchu naczynia umieść żaroodporną miskę. Wlej do niej sok z cytryny, wsyp otartą skórkę, dodaj jajka, cukier i masło.
Całość trzymaj na średnim ogniu, cały czas mieszaj za pomocą kuchennej rózgi.
Od momentu, gdy masło się roztopi, a składniki zaczną łączyć, krem gotuj przez 15 minut. Po około 10 minutach powinien zacząć delikatnie gęstnieć. Następnie zdejmij z ognia i przetrzyj przez sitko o drobnych oczkach.
Gotowy krem przełóż do słoiczka i wstaw do lodówki.
Przygotuj ciastka. Masło podziel na mniejsze kawałki.
Mąkę przesiej na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj cukier puder.
Przesiekaj razem z masłem, dodaj żółtka, pastę waniliową i zimną wodę.
Ze składników wyrób gładkie ciasto. Owiń je w papier do pieczenia i włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Zimnie ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm. Za pomocą foremek w kształcie jajka wycinaj ciasteczka. W połowie ilości ciastek wykrój dziurki, najlepiej za pomocą kieliszka lub zakrętki od butelki.
Ciasteczka wykładaj na blaszkę z papierem do pieczenia. Piecz przez 10-12 minut w 190 stopni Celsjusza.
Wystudzone ciasteczka posmaruj kremem lemon crud i przykryj ciasteczkiem z dziurką. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.