Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1423
Polecam.
Odsłon: 224
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 31
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 246
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7987
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1423
Polecam.
Odsłon: 224
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 31
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 246
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7987
Składniki
Zimne masło posiekać lub podzielić na mniejsze kawałki ułatwi to wyrobienie ciasta. Do miski przełożyć wszystkie składniki na kruche ciasto i szybko zagnieść do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części w proporcji 70% i 30 % każdą cześć zawinąć w folię spożywczą. większą część wkładam do lodówki mniejszą do zamrażalnika. (ułatwi to ścieranie ciasta na tarce). Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 45 minut. W tym czasie rabarbar kroimy w kosteczkę zasypujemy łyżką cukry, mieszamy i odstawiamy. Przygotowujemy budyń. Do kubka wlewamy 250 ml, wsypujemy budynie oraz mąkę i dokładnie mieszamy.Do garnka wlewamy 750 ml mleka oraz cukier i zagotowujemy. Rozprowadzony proszek budyniowy wlewamy na gotujące się mleko. Zmniejszamy gaz i gotujemy przez kilka minut do momentu zgęstnienia. Lekko studzimy. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyciągamy z lodówki i wylepiamy nim spód blachy. Kolejno wylewamy ciepły nie gorący budyń i rozprowadzamy równomiernie. Posypujemy przygotowanym wcześniej rabarbarem. ( można również na kruche ciasto wyłożyć rabarbar i dopiero wyłożyć ciepły budyń ). Wyciągamy mniejszy kawałek ciasta z zamrażalnika. i ścieramy po całości blaszki na tarce jarzynowej. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy przez ok. 50 minut. Gotowe ciasto najlepiej kroić po całkowitym przestudzeniu. Ciasto przechowuje w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!