Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto kakaowe. Cytrynowy budyń jaglany i jabłka z kompotu pachnące cynamonem. Wierzch posypany płatkami migdałowymi. Po prostu bardzo smaczne ciasto. Jabłka można zastąpić innymi owocami np. brzoskwiniami.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30954
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3654
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4827
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30954
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3654
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4827
Składniki
Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać do miseczki. Dodać pokrojone na małe kawałki schłodzone masło. Posiekać masło z mąką. Dodać cukier, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część zapakować do woreczka i włożyć do lodówki dla schłodzenia. Foremkę 25x25 cm posmarować masłem i wylepić dno pozostałym ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min. Ciasto wystudzić i posmarować delikatnie dżemem morelowym. Płatki jaglane przelać na sicie ciepłą wodą, żeby straciły goryczkę. Dodać do gotującego się mleka. Gotować ok 2-3 minuty, mieszać. Wystudzić i przy pomocy blendera zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać drobny cukier i sok z cytryny. Masa powinna być szklista. Masę połączyć z budyniem jaglanym, z mąką ziemniaczaną i dobrze pomieszać. Trzecią część masy przełożyć na ciasto i poukładać kawałki jabłek. Jabłka wcześniej osączyć z kompotu na sicie. Kolejna warstwa budyniu i znowu jabłka. Przykryć budyniem. Na sam wierzch zetrzeć schłodzone ciasto z lodówki. Naprzemiennie posypywać z płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 min. Po 10 - 15 minutach można ciasto przykryć papierem do pieczenia, żeby nie przypiec za mocno płatków migdałowych. Moje troszkę za mocno się przypiekły. Ciasto wystudzić. Najlepiej pozostawić na noc w lodówce. Smacznego.