Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto kakaowe. Cytrynowy budyń jaglany i jabłka z kompotu pachnące cynamonem. Wierzch posypany płatkami migdałowymi. Po prostu bardzo smaczne ciasto. Jabłka można zastąpić innymi owocami np. brzoskwiniami.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2250
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1356
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 510
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3517
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1165
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2250
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1356
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 510
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3517
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1165
Składniki
Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać do miseczki. Dodać pokrojone na małe kawałki schłodzone masło. Posiekać masło z mąką. Dodać cukier, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część zapakować do woreczka i włożyć do lodówki dla schłodzenia. Foremkę 25x25 cm posmarować masłem i wylepić dno pozostałym ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min. Ciasto wystudzić i posmarować delikatnie dżemem morelowym. Płatki jaglane przelać na sicie ciepłą wodą, żeby straciły goryczkę. Dodać do gotującego się mleka. Gotować ok 2-3 minuty, mieszać. Wystudzić i przy pomocy blendera zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać drobny cukier i sok z cytryny. Masa powinna być szklista. Masę połączyć z budyniem jaglanym, z mąką ziemniaczaną i dobrze pomieszać. Trzecią część masy przełożyć na ciasto i poukładać kawałki jabłek. Jabłka wcześniej osączyć z kompotu na sicie. Kolejna warstwa budyniu i znowu jabłka. Przykryć budyniem. Na sam wierzch zetrzeć schłodzone ciasto z lodówki. Naprzemiennie posypywać z płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 min. Po 10 - 15 minutach można ciasto przykryć papierem do pieczenia, żeby nie przypiec za mocno płatków migdałowych. Moje troszkę za mocno się przypiekły. Ciasto wystudzić. Najlepiej pozostawić na noc w lodówce. Smacznego.