Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto kakaowe. Cytrynowy budyń jaglany i jabłka z kompotu pachnące cynamonem. Wierzch posypany płatkami migdałowymi. Po prostu bardzo smaczne ciasto. Jabłka można zastąpić innymi owocami np. brzoskwiniami.
Kotlety z delikatnego mięsa z piersi kurczaka faszerowane pieczarkami z cebul...
Odsłon: 443
Proste danie z niewielu składników, ale tak smaczne, że trudno nie poprosić o...
Odsłon: 361
Sos warzywny do makaronu to pyszna i kolorowa kompozycja, która idealnie łącz...
Odsłon: 796
Delikatny i puszysty biszkopt oraz soczyste śliwki – to połączenie, które od...
Odsłon: 1425
Kotlety z delikatnego mięsa z piersi kurczaka faszerowane pieczarkami z cebul...
Odsłon: 443
Proste danie z niewielu składników, ale tak smaczne, że trudno nie poprosić o...
Odsłon: 361
Sos warzywny do makaronu to pyszna i kolorowa kompozycja, która idealnie łącz...
Odsłon: 796
Delikatny i puszysty biszkopt oraz soczyste śliwki – to połączenie, które od...
Odsłon: 1425
Składniki
Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać do miseczki. Dodać pokrojone na małe kawałki schłodzone masło. Posiekać masło z mąką. Dodać cukier, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część zapakować do woreczka i włożyć do lodówki dla schłodzenia. Foremkę 25x25 cm posmarować masłem i wylepić dno pozostałym ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min. Ciasto wystudzić i posmarować delikatnie dżemem morelowym. Płatki jaglane przelać na sicie ciepłą wodą, żeby straciły goryczkę. Dodać do gotującego się mleka. Gotować ok 2-3 minuty, mieszać. Wystudzić i przy pomocy blendera zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać drobny cukier i sok z cytryny. Masa powinna być szklista. Masę połączyć z budyniem jaglanym, z mąką ziemniaczaną i dobrze pomieszać. Trzecią część masy przełożyć na ciasto i poukładać kawałki jabłek. Jabłka wcześniej osączyć z kompotu na sicie. Kolejna warstwa budyniu i znowu jabłka. Przykryć budyniem. Na sam wierzch zetrzeć schłodzone ciasto z lodówki. Naprzemiennie posypywać z płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 min. Po 10 - 15 minutach można ciasto przykryć papierem do pieczenia, żeby nie przypiec za mocno płatków migdałowych. Moje troszkę za mocno się przypiekły. Ciasto wystudzić. Najlepiej pozostawić na noc w lodówce. Smacznego.