Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś zapraszam was na lekkie i przepyszne ciasto kruche z czarnymi porzeczkami i budyniem. Ciasto w smaku rewelacyjne, słodka masa budyniowa idealnie uzupełnia się z kwaskowatymi porzeczkami i kruchym ciastem. Polecam gorąco na ten nadchodzący weekend.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1044
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 971
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12867
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1044
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 971
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12867
Składniki
Do miski wrzucamy mąkę, masło, jajko, żółtka, cukier, proszek do pieczenia i sól.
Wyrabiamy ciasto. Ciasto po wyrobieniu formujemy w kulkę, owijamy folia i schładzamy w lodówce około 30 minut.
W między czasie oczyszczamy porzeczki z szypułek.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Jeną część wałkujemy na wielkość blaszki (u mnie 25x28cm), a drugą dalej schładzamy. Ciastem wykładamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Do oczyszczonych porzeczek dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Dokładnie mieszamy i wysypujemy na ciasto.
Gotujemy budyń czyli 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem, w trzeciej rozpuszczamy budynie i dolewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając, aby budyń się nie przypalił. Gorącym budyniem zalewamy owoce.
Wyrównujemy.
Na budyń trzemy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 45-50 minut. Ciasto po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Przed podaniem ciasto można obsypać cukrem pudrem.
Smacznego !!!
;-D