Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ciasto, wbrew pozorom nie takie słodkie. Rozpływa się w ustach i migiem znika z blachy. Szybko, smacznie, prosto :)
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4626
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4085
Białkowy chlebek proteinowy to wypiek, który łączy znakomity smak i wartości...
Odsłon: 31
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4626
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4085
Białkowy chlebek proteinowy to wypiek, który łączy znakomity smak i wartości...
Odsłon: 31
Składniki
Urobić kruche ciasto: szerokim nożem posiekaj mąkę z zimnym masłem, zagnieć z cukrem pudrem, żółtkami i proszkiem do pieczenia.
Ciasto podziel na 2 części (podział 3/5 do 2/5 - większa porcja na dno blachy) obydwie dałam do zamrażalnika. W tym czasie pozbyłam się pestek z czereśni, a wtedy jedną rozwałkowałam i wyłóżyłam blachę (33 na 22 czy jakoś tak z wymiarami).
Podpiekłam spód w piekarniku w 180 stopniach ok 8-10 minut. Wcześniej nakłuwając ciasto widelcem.
W tym czasie ubiłam pianę z odrobiną soli z białek. Gdy była sztywna, dodałam cukier, a na koniec kisiel wiśniowy.
Następnie wyjęłam ciasto z piekarnika, posypałam bułką tartą (która wsiąknie sok z owoców). I na to owoce wcześniej umyte. Czereśnie, a pomiędzy czerwona porzeczka. Na to różowa piana z białek. A na pianę starte ciasto z zamrażalnika. No i ciasto do piekarnika na 40 minut w temperaturze 160 stopni :)