Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruchy placek z dżemem z czarnej porzeczki i cienką warstwą budyniu waniliowego, posypany cukrem pudrem. Klasycznie, ale bardzo smacznie. Takie ciasto pasuje na każdą okazję, jest szybkie i proste do zrobienia, nie wymaga wyszukanych składników.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 346
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4921
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 111
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 346
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4921
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 111
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Składniki
Składniki na ciasto powinny być schłodzone, dlatego nie wyjmowałam ich wcześniej z lodówki. Do miski wsypałam mąkę tortową i ziemniaczaną, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wbiłam jajko. Dodałam śmietanę i masło pokrojone na plasterki. Szybko zagniotłam jednolite ciasto. Podzieliłam je na dwie równe połowy, każdą owinęłam folią spożywczą i schowałam do zamrażalki na kilka godzin. Takie ciasto można też sobie przygotować dzień wcześniej. 1 szklankę mleka zagotowałam, a w pozostałe mleko rozrobiłam z budyniem i z cukrem. Rozrobioną mieszankę wlałam na gotujące się mleko i ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiłam, aby trochę przestygł, a w tym czasie przygotowałam sobie blachę o wymiarach 25x30cm. Wyłożyłam ją papierem do pieczenia. Na dno blachy starłam jedną część zamrożonego ciasta. Lekko je docisnęłam palcami.Na cieście rozsmarowałam dżem porzeczkowy, a na dżemie rozprowadziłam ugotowany budyń. Na wierzch starłam drugą część ciasta. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je ok.50 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu i bez wcześniejszego rozgrzewania piekarnika. Po upieczeniu ciasto od razu wyjęłam z piekarnika i wystudziłam na metalowej kratce. Następnie ciasto dodatkowo schłodziłam w lodówce, ale nie jest to oczywiście konieczne. Zimne ciasto posypałam cukrem pudrem.