Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kruche ciasto z kruszonką"
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 21
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 127
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 288
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 527
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 21
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 127
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 288
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 527
Składniki
Przygotuj ciasto. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę pszenną, dodaj mąkę ziemniaczaną, cukier oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. Następnie dodaj pokrojoną na małe kawałki margarynę lub masło, jajka oraz śmietanę lub jogurt. Szybko zagnieć gładkie ciasto.
Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 minut. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 15 minut.
Przygotuj kruszonkę. Masło lub margarynę włóż do rondelka, roztop. Do przesianej mąki dodaj cukier, cynamon oraz roztopiony tłuszcz. Wszystkie kruszonki połącz ze sobą, rozcierając je palcami.
Na podpieczonym spodzie rozłóż umyty i osuszony agrest. Wierzch posyp przygotowaną kruszonką. Piecz 30-40 min w temp. 180°C. Ciasto wystudź w uchylonym piekarniku.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 320 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie