Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kruche ciasto z kruszonką"
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 105
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 9947
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 5236
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 49
Dziś do pracy.
Odsłon: 686
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 105
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 9947
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 5236
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 49
Dziś do pracy.
Odsłon: 686
Składniki
Przygotuj ciasto. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę pszenną, dodaj mąkę ziemniaczaną, cukier oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. Następnie dodaj pokrojoną na małe kawałki margarynę lub masło, jajka oraz śmietanę lub jogurt. Szybko zagnieć gładkie ciasto.
Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 minut. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 15 minut.
Przygotuj kruszonkę. Masło lub margarynę włóż do rondelka, roztop. Do przesianej mąki dodaj cukier, cynamon oraz roztopiony tłuszcz. Wszystkie kruszonki połącz ze sobą, rozcierając je palcami.
Na podpieczonym spodzie rozłóż umyty i osuszony agrest. Wierzch posyp przygotowaną kruszonką. Piecz 30-40 min w temp. 180°C. Ciasto wystudź w uchylonym piekarniku.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 320 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie