Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniałe połączenia kruchego ciasta, orzeźwiających malin i słodkiej, rozpływającej się w ustach budyniowej pianki. Ciasto jest naprawdę pyszne. Polecam, tym bardziej, że ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu.
Przepis dnia
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 879
Chrupiące placki z młodych ziemniaków z cebulą i przyprawami.
Odsłon: 274
Zielone szparagi na zimno to zdrowa, smaczna alternatywa na przystawkę do obi...
Odsłon: 48
Letni obiad bez tego dodatku nie istnieje! Ta uniwersalna przekąska to obowią...
Odsłon: 1029
Przepis dnia
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 879
Chrupiące placki z młodych ziemniaków z cebulą i przyprawami.
Odsłon: 274
Zielone szparagi na zimno to zdrowa, smaczna alternatywa na przystawkę do obi...
Odsłon: 48
Letni obiad bez tego dodatku nie istnieje! Ta uniwersalna przekąska to obowią...
Odsłon: 1029
Składniki
Na początek przygotować ciasto. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać margarynę, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść . Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 – 2 łyżki zimnej wody. Podzielić na 2 części – około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej. Blaszkę o wymiarach około 20 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Przygotować budyniową piankę Białka ubić. Gdy będą sztywne, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, nie przerywając ubijania. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i poukładać gęsto maliny. Lekko wepchnąć je w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%). Ciasto piec w temperaturze 190ºC przez około 30 – 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.