Proste kruche ciasto z pysznymi owocami i bezą
Kruche ciasto z owocami i bezą
Składniki
- 400 gram mąki
- 4 jajka
- 80 gram ksylitolu/cukru
- 240 gram masła
- powidła porzeczkowe lub inne wybrane
- 50 gram erytrolu/ksylitolu/cukru
Składniki
- 400 gram mąki
- 4 jajka
- 80 gram ksylitolu/cukru
- 240 gram masła
- powidła porzeczkowe lub inne wybrane
- 50 gram erytrolu/ksylitolu/cukru

Etapy przygotowania
Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki masło i 4 żółtka (białka wykorzystam do bezy). Miksować składniki mikserem (mieszadłem) do uzyskania drobnych kawałeczków ciasta lub siekać składniki nożem na stolnicy. Rozwałkować i uformować ciasto. Na filmie pokazuje jak zrobić okrągłe ciasta z rantem. Podpiekam w piekarniku na złoty kolor ok. 10-15 minut.
Kiedy blaty się pieką przygotowuje bezę. W misce ubijam 4 białka z 50 gramy cukru/erytrolu/ksylitolu. Wykładam na wierzch ciasta. Wystudzone blaty smaruje powidłami. Ozdabiam bezą i suszę ok. 20 minut w 120 C
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Plasterki limonki w rumie z goździkami i kardamonem. To pyszny dodatek do roz...
Odsłon: 17

Wyjątkowo lekkie i puszyste muffinki limonkowe z limonkowym kremem. Skórka na...
Odsłon: 16

Proste danie dla amatorów kuchni meksykańskiej. Szybki obiad na kolejny dzień :)
Odsłon: 65183

Flaczki z soczewicą to danie niezwykle pożywne, które może stanowić samodziel...
Odsłon: 756

Popularnym daniem kuchni małopolskiej są hulajdy. To niewielkie, okrągłe klus...
Odsłon: 107
Ostatnio komentowane przepisy

Plasterki limonki w rumie z goździkami i kardamonem. To pyszny dodatek do roz...
Odsłon: 17

Wyjątkowo lekkie i puszyste muffinki limonkowe z limonkowym kremem. Skórka na...
Odsłon: 16

Proste danie dla amatorów kuchni meksykańskiej. Szybki obiad na kolejny dzień :)
Odsłon: 65183

Flaczki z soczewicą to danie niezwykle pożywne, które może stanowić samodziel...
Odsłon: 756

Popularnym daniem kuchni małopolskiej są hulajdy. To niewielkie, okrągłe klus...
Odsłon: 107



Składniki
- 400 gram mąki
- 4 jajka
- 80 gram ksylitolu/cukru
- 240 gram masła
- powidła porzeczkowe lub inne wybrane
- 50 gram erytrolu/ksylitolu/cukru
Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki masło i 4 żółtka (białka wykorzystam do bezy). Miksować składniki mikserem (mieszadłem) do uzyskania drobnych kawałeczków ciasta lub siekać składniki nożem na stolnicy. Rozwałkować i uformować ciasto. Na filmie pokazuje jak zrobić okrągłe ciasta z rantem. Podpiekam w piekarniku na złoty kolor ok. 10-15 minut.
Kiedy blaty się pieką przygotowuje bezę. W misce ubijam 4 białka z 50 gramy cukru/erytrolu/ksylitolu. Wykładam na wierzch ciasta. Wystudzone blaty smaruje powidłami. Ozdabiam bezą i suszę ok. 20 minut w 120 C