Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste kruche ciasto z pysznymi owocami i bezą
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5317
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 868
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11743
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5063
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1323
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5317
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 868
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11743
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5063
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1323
Składniki
Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki masło i 4 żółtka (białka wykorzystam do bezy). Miksować składniki mikserem (mieszadłem) do uzyskania drobnych kawałeczków ciasta lub siekać składniki nożem na stolnicy. Rozwałkować i uformować ciasto. Na filmie pokazuje jak zrobić okrągłe ciasta z rantem. Podpiekam w piekarniku na złoty kolor ok. 10-15 minut.
Kiedy blaty się pieką przygotowuje bezę. W misce ubijam 4 białka z 50 gramy cukru/erytrolu/ksylitolu. Wykładam na wierzch ciasta. Wystudzone blaty smaruje powidłami. Ozdabiam bezą i suszę ok. 20 minut w 120 C