Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto z owocami mrożonymi, które rozpuszcza się w ustach.Jest to ciasto ,które gości na świątecznym stole razem z jabłecznikiem, makowcem czy sernikiem. Polecam, gdyż przepis jest sprawdzony. Zapraszam na film.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 142
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 364
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 142
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 364
Składniki
Do miski wsypać mąkę dodać szczyptę soli ,i proszek do pieczenia, na tarce o grubych oczkach utrzeć zimne masło. Lekko zamieszać, wsypać cukier ,wlać żółtka ,utrzeć skórkę z wyparzonej i umytej cytryny. Zagnieść ciasto , Podzielić na dwie części ,jedna większa ,druga mniejsza. Ciasto rozpłaszczyć na cienki placek zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalki na 30 minut. Ciasto musi nam się dobrze zamrozić
Przygotuj formę o rozmiarach 25 na 30 ,wyłóż papierem do pieczenia. Włącz piekarnik na temperaturę 180 stopni funkcja góra, dół. Białka ubij ze szczyptą soli ,do ubitych białek dodaj cukier waniliowy oraz część przesianego cukru pudru zakręć mikserem na średnich obrotach teraz dodaj drugą część cukru i zwiększ obroty. Piana powinna być sztywna, wsyp oba budynie i zakręcaj na średnich obrotach miksera .Na koniec wlej powoli olej i ukręcaj na małych obrotach.
Na blachę utrzyj większą część ciasta, ugnieć ręką , wyruwnaj, ponakłuwaj widelcem cale ciasto. Na ciasto wyłóż część owoców, na owoce wyłóż całą masę z białek. Na masę połóż pozostałą część owoców . Na koniec utrzyj mniejszą część ciasta. Ucieramy na tarce do warzyw na dużych oczkach. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika funkcja góra, dół na środkową półkę na 40 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Pieczemy przez 40 minut potem przykrywamy papierem do pieczenia ciasto i pieczemy jeszcze 8 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiamy na 5 minut w zamkniętym piekarniku, potem uchylamy piekarnik i pozostawiamy na następne 5 minut. Uwaga w ten sposób ciasto nam nie opadnie. Gwałtowne wyciągnięcie z piekarnika spowoduje opadanie ciasta. Ciasto po wyciągnięciu z piekarnika nie może stać w przeciągu bo opadnie.
Upieczone ciasto podajemy jak ostygnie w przeciwnym razie będzie nam się kruszyć Zapraszam do obejrzenia mojego filmu.