Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 14-07-2022
...pyszne, fajnie wyglądające i szybkie do zrobienia ciasto z budyniową pianką. To ciasto chyba każdy już zna u mnie dziś w wersji z wiśniami...
mikser, tortownica, tarka
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3514
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 510
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 327
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 7183
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 435
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3514
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 510
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 327
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 7183
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 435
Składniki
Z podanych składników zagniatamy ciasto; dzielimy na dwie części mniejszą i większą. Ciasto chłodzimy w lodówce około 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190st. Większą część ciasta ścieramy na blachę u mnie tortownica o średnicy 24cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy przez około 15- 20 min. Spód studzimy.
Kiedy spód stygnie to w tym czasie ubijamy białka, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Cały czas ubijamy na wysokich obrotach. Wsypujemy budyniowy proszek; ciągle miksując. Zmniejszamy obroty i wlewamy wąską strużką olej, nie przerywając miksowania. Miksujemy chwilę, aż wszystkie składniki pianki się połączą.
Budyniową piankę wykładamy na podpieczony spód. Następnie układamy wiśnie. Na wierzch ścieramy na tarce pozostałe ciasto. Pieczemy około 30 min w 180st na złoto. Po ostygnięciu posypujemy wierzch cukrem pudrem.