Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto ze śliwkami
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1448
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2973
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1059
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1832
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1448
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2973
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1059
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1832
Składniki
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i cukier, dodać żółtka i pokrojone na mniejsze kawałki masło . Wyrobić ciasto. Podzielić je na 2 części (jedną mniejsza, drugą większą), zawinąć je w folie i wstawić do zamrażalki na ok 30 min. W tym czasie przygotować śliwki, przekroić na pół i usunąć pestki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć większą część ciasta, na to poukładać gęsto połówki śliwek i zetrzeć na nie pozostałą część ciasta. Piec w piekarniku w 180st ok 45-50min. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.