Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Upiekłam kolejne ciasto kruche ze śliwkami. Ciasto jest tak smaczne że na jednym upieczeniu się nie skończy.
mikser, miska, forma do pieczenia o wymiarach 30/25/6 cm,
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4722
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 66
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 181
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 73
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4722
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 66
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 181
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 73
Składniki
Śliwki myjemy, osuszamy i drylujemy i kroimy w kostkę. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą częścią ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy, dziurkujemy wałeczkiem lub widelcem.
Na wyłożone ciasto układamy pokrojone śliwki wymieszane z cynamonem, kaszą manną i kisielem z owoców leśnych.
Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i kisiel.
Ubitą pianę wykładamy na warstwę ułożonych pokrojonych śliwek.
Wierzch warstwy piany posypujemy startym na dużych oczkach zamrożonym ciastem.
Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół.
Upieczone ciasto studzimy i ostudzone kroimy na porcje i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!