Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruche faworki z ciasta piwnego"
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1220
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 238
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2250
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4319
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1220
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 238
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2250
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4319
Składniki
50 min • Porcja 460 kcal • Koszt sztuki ok. 20 gr • Przepis na ok. 40 sztuk
Żółtka wkładam do szklanki i sprawdzam, jaką mają objętość. Przekładam je do miski, a do szklanki wlewam piwo, tyle, ile zajmowały żółtka.
Na stolnicę wysypuję trochę mąki i dodaję do niej żółtka oraz piwo. Zagniatam ciasto, stopniowo dosypując mąki. Ważne, by nie dodać jej za dużo, bo faworki będą twarde. Ciasto ma być miękkie, elastyczne (można je trochę rozrzedzić piwem). Wałkuję je i tnę na paski. Nacinam je w środku, przekładam jeden lub dwa końce przez nacięcie.
Faworki smażę na złoto na rozgrzanym oleju. Odsączam, oprószam cukrem pudrem.Źródło: Kobieta i życie