Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis tradycyjny i zwykłe, kruche ciasteczka. Pewnie, że to nic odkrywczego, ale za to jakie smaczne... i ten zapach kokosu unoszący się w powietrzu podczas pieczenia ciastek.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4814
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13072
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5763
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7347
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4814
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13072
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5763
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7347
Składniki
Mąkę przesiewamy na stolnicę, oddzielamy niewielką ilość na podsypanie. Dodajemy cukier, margarynę i siekamy dokładnie na małe kawałeczki. Gdy tłuszcz dobrze nam się połączy z mąką, dodajemy żółtka i śmietanę. Zarabiamy ciasto nożem, tak aby wszystkie jego składniki połączyły się ze sobą. Finalnie zagniatamy ciasto rękami, aż mąka wchłonie wszystkie składniki. Ciasto schładzamy w lodówce (czas: pół godziny). Następnie wałkujemy na grubość 5 mm. Przy pomocy foremek (u mnie akurat gwiazdki) wykrawamy ciastka. Każde z nich smarujemy delikatnie roztrzepanym białkiem, posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 200 stopni. Smacznego.