Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis tradycyjny i zwykłe, kruche ciasteczka. Pewnie, że to nic odkrywczego, ale za to jakie smaczne... i ten zapach kokosu unoszący się w powietrzu podczas pieczenia ciastek.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 34
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 120
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 704
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 81
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 34
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 120
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 704
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 81
Składniki
Mąkę przesiewamy na stolnicę, oddzielamy niewielką ilość na podsypanie. Dodajemy cukier, margarynę i siekamy dokładnie na małe kawałeczki. Gdy tłuszcz dobrze nam się połączy z mąką, dodajemy żółtka i śmietanę. Zarabiamy ciasto nożem, tak aby wszystkie jego składniki połączyły się ze sobą. Finalnie zagniatamy ciasto rękami, aż mąka wchłonie wszystkie składniki. Ciasto schładzamy w lodówce (czas: pół godziny). Następnie wałkujemy na grubość 5 mm. Przy pomocy foremek (u mnie akurat gwiazdki) wykrawamy ciastka. Każde z nich smarujemy delikatnie roztrzepanym białkiem, posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 200 stopni. Smacznego.