Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka kruche upiekłam na świąteczny stół. Takie ciasteczka są smaczne, rozpływają się w ustach i są po prostu ozdobą świątecznego stołu. Dzieci i wnuki je uwielbiają.
foremki, stolnica, miska, wałek, blacha , papier do pieczenia,
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1370
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5885
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8856
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18600
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1370
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5885
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8856
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18600
Składniki
Masło lub margarynę ucieramy z jajkiem i cukrem pudrem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą, następnie przesiewamy do masy. Zagniatamy ciasto, a następnie ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodając kakao. Każdą część wałkujemy na placek grubości około pół cm, i wycinamy foremkami ciasteczka. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 15 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasteczka ozdabiamy lukrem, koralikami oraz pisakami cukrowymi (ozdabiamy według uznania). Lukier ; Do miski wbijam białko jajka, dodaję stopniowo cukier puder i mieszam widelcem aż lukier będzie miał dobrą konsystencję – będzie gęsty. ( można użyć miksera) Lukier zabarwiamy barwnikami spożywczymi w zależności jaki kolor chcemy otrzymać.
Masa bez kakao.
Do masy dodajemy kakao.
Ciasteczka po upieczeniu.
Ciasteczka po upieczeniu.