Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiecie co, tak sobie wieczorem siedziałam i ciasteczka wymyślałam przeszło mi przez głowę kilka pomysłów lecz przystało w czasie głosowania domowników na ciastka maślane. Uwielbiamy gdy w domu podczas pieczenia ciastek mocno pachnie masłem, a pachniało tak bardzo że już nie mogli się doczekać chcieli mi z piekarnika już wyciągać lecz powiedziałam "Nie to na Święta ". I tak wiem że nie doczekają ale że uwielbiam piec ciasteczka to nic nie stoi na przeszkodzie aby dzień przed świętami upiec kolejną turę.
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 316
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 316
Składniki
Przygotować masło, masło wyjąć z lodówki musi mieć temperaturę pokojową. Do miski dodać pokrojone masło, wsypać mąkę, cukier puder oraz dodać całe jajko. Wszystko dokładnie wyrobić rękoma do połączenia się ze sobą wszystkich składników. Ciasto ma konsystencję mokrego drobnego piasku.
Gdy już mamy dokładnie wyrobione ciasto przeciąć je na dwie części. Na stolnicę wysypać cienką warstwę mąki położyć jeden kawałek ciasta, z wierzchu ciasto posmarować dłonią z oprószoną mąką. Tak przygotowane ciasto rozwałkować na grubość pół centymetra. Mój telefon robi psikusy i ciasto wygląda jakby było każde inne.
Jak już mamy rozwałkowane ciasto ( nie może być cieniutkie ponieważ jest bardzo kruche ) a po za tym grubsze lepiej smakują. Z rozwałkowanego ciasta wycinać dowolną foremką ciastka, w wyciętych ciastkach przez środek palcem zrobić dziurkę mocno dociskając aby była głębsza, w każdą dziurkę nałożyć powidła lub dowolny dżem, można zrobić również bez niczego i je ozdobić dowolnie.
Tak przygotowane ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z oboma kawałkami ciasta postępujemy tak samo. Ciasto jest tak dobre że wykorzystujemy go do ostatniego kawałka, czyli gdy wycinamy ciasteczka a pozostają kawałki, bierzemy je wszystkie do siebie chwilę w rękach powyrabiać i nadal rozwałkować i robić ciasteczka. Gotowe ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec 15 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone ciasteczka pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Upieczone i ostudzone ciasteczka ułożyć na talerzu. Ciasteczka wyszły mocno kruche i maślane a do tego dodany aromat cytrynowy dodał nutki ciasteczką. Polecam serdecznie ciastka mogą być na święta jak również jako dodatek do kawy. Z podanych składników wyszło mi 56 sztuk ciastek plus z resztki ciasta dwa ludziki może nie są idealne ale są moje i pyszne. Ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.