Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne i kruche ciasteczka, które możemy upiec swoim bliskim na różne okazję. Wykrawamy dowolne kształty na jakie mamy czas i ochotę. Polecam na nadchodzące walentynki
Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
Odsłon: 189
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 475
Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
Odsłon: 189
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 475
Składniki
Miękkie masło miksujemy, dodajemy puder i jajka. Gdy będą utarte przesiewamy mąkę z proszkiem. Chwilkę miksujemy a następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części: Do jednej dodajemy łyżkę mąki a do drugiej łyżkę kakao. Osobno zagniatamy, chowamy do woreczków i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie połowę białego ciasta cienko wałkujemy, małą foremką wykrawamy serduszka, robimy odstępy (odkładamy je) Połowę ciemnego ciasta również wałkujemy na tą samą grubość. Tą samą foremką również w odstępach wykrawamy serduszka. Do jasnego ciasta przekładamy ciemne serduszka, do ciemnego- jasne. Możemy delikatnie przejechać wałkiem. Dużą foremką wykrawamy ciastka w kształcie serca. Układamy na blaszce i pieczemy w 180 st. C ustawienie góra dół ok. 15-20 minut. Pozostałe części ciasta lekko zagniotłam i zrobiłam mozaikowe serca. Jeśli nie chce nam się bawić, możemy osobno wykrawać ciastka jasne i ciemne. Możemy również posmarować upieczone ciastka marmoladą i zlepić do siebie. Smacznego :) Ciastka wyszły dość słodkie, więc następnym razem dodam tylko 10 dag pudru.