Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z bezą, na kruchym spodzie o delikatnym rabarbarowym smaku. Super!
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3561
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 1780
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1078
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 210
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3561
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 1780
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1078
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 210
Składniki
Zimną margarynę posiekałem, dodałem żółtka, proszek i mąkę, zagniotłem z tego ciasto. Ciasto schowałem do lodówki.
W tym czasie obrałem jabłka, pozbawiłem gniazd nasiennych i pokroiłem na plasterki. Można delikatnie podsypać cynamonem.
Kilka łodyg rabarbaru pokroiłem w kostkę (świetnie nadaje się rabarbar mrożony) i wymieszałem z pokrojonymi jabłkami.
Białka ubiłem na sztywno, delikatnie dosypywałem cukier nadal ubijając.
Ciasto podzieliłem na dwie części, większą wyłożyłem blaszkę (z papierem do pieczenia), mniejszą będę ”skubać” na wierzch.
Ciasto podsypałem kaszą manną (delikatnie, żeby chłonęła sok z jabłek i rabarbaru). Na kaszę wyłożyłem owoce i przykryłem pianą z białek. Na koniec posypałem pianę pozostałym ciastem.
Piekłem około 60 minut w 160 stopniach, foremka 25x30 cm. Przemycamy zdrowie: Do ciasta dodałem kurkumę i otręby. Również owoce można posypać niewielką ilością otrębów, płatków owsianych, ostropestu czy siemienia lnianego.