Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruchy placek ze śliwkami przygotowuje się błyskawicznie. To placek dla nielubiących stać w kuchni i niemających czasu na gotowanie i pieczenie, które często bywa dość praco- i czasochłonne. Przy tym placku nie ma dużo pracy, a wychodzi wyśmienity. Ja lubię ciasto kruche, choć to podchodzi może nawet bardziej pod półkruche. Jest bardzo smaczne, i znika wśród amatorów domowych słodkości w oka mgnieniu. Mój placek nie jest też przesłodzony, bo z cukrem nie lubię przesadzać. Tak więc placek jest słodki w sam raz, do tego kwaskowate śliwki i pyszna chrupka kruszonka. Bardzo polecam ten przepis.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5692
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 79
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 107
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 604
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5692
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 79
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 107
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 604
Składniki
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, masło i jajka. Zagniatamy gładkie ciasto
Ze składników podanych powyżej zagniatamy kruszonkę aż uzyskamy większe i mniejsze grudki
Śliwki myjemy, odsączamy i pozbawiamy pestek
Ciastem wykładamy spód formy ( u mnie o wymiarach: 25x35) wyłożonej papierem do pieczenia. Ja skorzystałam z wałka na rączce ( na fotce na samym dole ) i rozwałkowywałam ciasto po kawałku w formie
Ciasto pokrywamy śliwkami układając je skórką do dołu
Całość posypujemy kruszonką
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok 1 godziny