Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, niezbyt słodkie, zaspokoi wymagania nawet najbardziej wybrednych...
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 663
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 329
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3187
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4058
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 841
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 663
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 329
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3187
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4058
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 841
Składniki
Wyrobić ciasto dodając kolejno składniki: mąkę, jajka pokrojoną margarynę (zaczynać wyrabiać, ale nie doprowadzić do całkowitego połączena składników, tylko do ich wymieszania) cukier puder wymieszany z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, a na koniec śmietanę. Dopiero teraz solidnie wyrobić ciasto. Bedzie go sporo...
wyrobione ciasto położyc do lodówki pod zamrażalnik lub w miejsce największego chłodzenia
Śliwki umyć i osuszyć. Przekrajać na połówki i wyciągnąć pestki.
Schłodzonym ciastem wykładać blachę, "wyklejając" małymi i cieniutkimi kawałkami. Ciasto dosyć sporo urośnie podczas pieczenia, więc powinno być naprawdę cienkie. Wyklejamy całe dno i boki do połowy wysokości.
Śliwki układamy dosyć ściśle obok siebie, wypukłą stroną do dołu. Można posypać cukrem waniliowym Następnie górę ozdabiamy paskami z ciasta układając "kratę". Piec w rozgrzanym do 200* piekarniku ok 50-60 min, az ciasto będzie miało złoty kolor. Smacznego! Z pewnościa pozostanie połowa ciasta ;) Włóż je do zamrażarki, będzie gotowe na następny raz ;)