Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kruchy torcik dyniowy z nutą korzenną"
Polecam.
Odsłon: 294
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 88
Polecam.
Odsłon: 294
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 88
Składniki
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji 1,50 zł
Ciasto: Mąkę i sól przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier i masło, wszystko razem siekamy, po czym dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Zawinięte w folię, na godzinę, półtorej wkładamy do lodówki.
Nadzienie: Miąższ dyni wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do miękkości, a następnie miksujemy na puszystą masę z jajkami, cukrem, solą, cynamonem, imbirem i goździkami. Pod koniec miksowania stopniowo, po łyżce, dodajemy mleko skondensowane.
3/4 ciasta wałkujemy i wylepiamy nim spód i boki natłuszczonej tortownicy o średnicy 26 cm. Resztę ciasta zostawiamy do dekoracji.
Dyniowe nadzienie wykładamy do tortownicy, zdobimy kratką z odłożonego ciasta i na 45-50 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200oC.
Wartość odżywcza jednej porcji 134 kcal Białko 9 g/Tłuszcz 8 g/Węglowodany 34 gŹródło: Rewia