Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto w sam raz na upalne dni, słodkie, a do tego troszkę kwaskowe. Przepis wykorzystany w moim domu od wielu pokoleń :) Każdemu się uda :)
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 23
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 57
Camembert to ser który bardzo lubi moja rodzinka, więc staram się zawsze czym...
Odsłon: 99
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 23
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 57
Camembert to ser który bardzo lubi moja rodzinka, więc staram się zawsze czym...
Odsłon: 99
Składniki
Świeże owoce zasypać cukrem, zostawić na jakiś czas.
Mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko. Dodać miękką margarynę, smalec, cukier oraz żółtka. Ciasto wyrabiać najlepiej rękoma, aż wszystkie składniki się połączą. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao. 2/3 ciasta (zarówno jasne i ciemne) rozłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ciasto kładziemy kawałkami, nie zbijamy). Na ciasto rozłożyć owoce (wcześniej zlać powstały sok)
Białka ubijać, następnie dodać cukier i ubijać na sztywną pianę. Gotową pianę przełożyć delikatnie na owoce i posypać pozostałą częścią ciasta (tzw. kruszanka) Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni przez ok 30-40 min. Po tym czasie wyłączyć i pozostawić ciasto w piekarniku, aż piana wyschnie.
Smacznego :)