Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto w sam raz na upalne dni, słodkie, a do tego troszkę kwaskowe. Przepis wykorzystany w moim domu od wielu pokoleń :) Każdemu się uda :)
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 34855
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 356
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 90
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 352
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9150
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 34855
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 356
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 90
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 352
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9150
Składniki
Świeże owoce zasypać cukrem, zostawić na jakiś czas.
Mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko. Dodać miękką margarynę, smalec, cukier oraz żółtka. Ciasto wyrabiać najlepiej rękoma, aż wszystkie składniki się połączą. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao. 2/3 ciasta (zarówno jasne i ciemne) rozłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ciasto kładziemy kawałkami, nie zbijamy). Na ciasto rozłożyć owoce (wcześniej zlać powstały sok)
Białka ubijać, następnie dodać cukier i ubijać na sztywną pianę. Gotową pianę przełożyć delikatnie na owoce i posypać pozostałą częścią ciasta (tzw. kruszanka) Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni przez ok 30-40 min. Po tym czasie wyłączyć i pozostawić ciasto w piekarniku, aż piana wyschnie.
Smacznego :)