Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kubeczkowe ciasto jogurtowe to idealna propozycja dla tych, którzy nie lubią skomplikowanych przepisów, a mimo to lubią piec. Za miarkę niech posłuży wam tutaj kubeczek po jogurcie - dla ułatwienia przeliczyliśmy je na gramy, jednak powinny odpowiadać takiej mierze. Z czasem będziecie mogli robić je bez dokładnego odmierzania sypkich składników, dodając po kubeczku każdego z nich.
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 14
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2110
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 190
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1172
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1197
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 14
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2110
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 190
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1172
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1197
Składniki
Na początku przygotowań włącz piekarnik z opcją grzania góra/dól na 180 stopni Celsjusza. Gdy piekarnik będzie się rozgrzewać, przygotuj ciasto. Do miski wbij jajka i wsyp cukier – całość ubijaj mikserem ustawionym na wysokie obroty aż do rozpuszczenia się wszystkich kryształków. Potrwa to kilka minut, a na końcu masa słodka masa jajeczna będzie jasna i puszysta.
Zmniejsz obroty miksera i cienką strużką wlej olej, a następnie dodaj partiami jogurt i całość delikatnie zmiksuj, a następnie wyłącz urządzenie. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Na tym etapie do mieszania ciasta użyj już łyżki lub szpatułki. Delikatnie połącz wszystkie składniki tak, by nie utracić puszystości ciasta.
Gotową masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy (np. okrągłej tortownicy o średnicy ok. 24 cm) i wygładź wierzch. Na górę ciasta wyłóż przepołowione morele (pamiętaj o usunięciu pestek).
Ciasto piecz przez około 45 minut, a poziom wypieczenia sprawdzaj drewnianym patyczkiem. Po upieczeniu nie wyciągaj od razu ciasta z piekarnika. Najpierw uchyl delikatnie drzwiczki na około 5 minut, później otwórz całkowicie piekarnik na około kwadrans i dopiero po tym czasie wyjmij formę z ciastem.