Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuleczki to zdrowsza wersja dawnych kartofelków. Ja robiłam z resztek własnych ciastek migdałowych, jak nie macie możecie użyć kupnych, lub dodać aromat i zmielone migdały.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10577
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3212
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2325
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10577
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3212
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2325
Składniki
Najpierw daktyle zalewamy niewielką ilością gorącej wody, przykrywamy i czekamy aż namiękną. Ciasteczka owijamy folią przezroczystą i lekko wałkujemy, zostawiając większe kawałki nie rozgniecione. Żurawinę chwilę moczymy w gorącej wodzie i osączamy. Namoczone daktyle miksujemy z orzechami i taką ilością wody z moczenia aby powstała gęsta papka. Do większej miski przesypujemy pokruszone ciasteczka. Dodajemy do nich żurawinę, pestki słonecznika, morele pokrojone w cienkie paseczki, zmiksowane daktyle i rozpuszczone masło. Wszystko łączymy wilgotnymi rękoma. Gotowe kuleczki obtaczamy w kakao i przechowujemy w lodówce.