Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuleczki to zdrowsza wersja dawnych kartofelków. Ja robiłam z resztek własnych ciastek migdałowych, jak nie macie możecie użyć kupnych, lub dodać aromat i zmielone migdały.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1063
Polecam.
Odsłon: 1027
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 917
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1063
Polecam.
Odsłon: 1027
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 917
Składniki
Najpierw daktyle zalewamy niewielką ilością gorącej wody, przykrywamy i czekamy aż namiękną. Ciasteczka owijamy folią przezroczystą i lekko wałkujemy, zostawiając większe kawałki nie rozgniecione. Żurawinę chwilę moczymy w gorącej wodzie i osączamy. Namoczone daktyle miksujemy z orzechami i taką ilością wody z moczenia aby powstała gęsta papka. Do większej miski przesypujemy pokruszone ciasteczka. Dodajemy do nich żurawinę, pestki słonecznika, morele pokrojone w cienkie paseczki, zmiksowane daktyle i rozpuszczone masło. Wszystko łączymy wilgotnymi rękoma. Gotowe kuleczki obtaczamy w kakao i przechowujemy w lodówce.