Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kulicz to rosyjska babka, która obowiązkowo musi się znaleźć w koszyczku do święcenia. Tradycyjne kulicze piecze się z ciasta drożdżowego, bogatego w żółtka, masło, dzięki długiemu wyrabianiu ciasto jest niezwykle lekkie, piórkowe, koniecznie z bakaliami.
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 311
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2256
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2919
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 644
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 311
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2256
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2919
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 644
Składniki
Pół szklanki mleka mocno podgrzać, wsypać pół szklanki mąki i szybko wymieszać, żeby nie było grudek. Ostudzić. Drożdże pokruszyć z łyżką cukru, wymieszać z pozostałym mlekiem (ma być ciepłe, nie gorące!) i łyżką mąki, odstawić na 10 minut, aż zaczyn ruszy. Zaparzoną mąkę oraz zaczyn wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Żółtka utrzeć na puch z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Połowę masy jajecznej wlać do wyrośniętego zaczynu, wsypać 150g mąki, wymieszać i odstawić na godzinę do wyrastania. Następnie dodać pozostałą masę jajeczną, przyprawy, koniak i mąkę, wyrobić gładkie ciasto, podczas wyrabiania dodając rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabianie trwa dość długo, do 30 minut. Gdy ciasto będzie odklejać się od rąk, uformować kulę, przykryć i ponownie odstawić do wyrastania. Gdy ciasto podwoi objętość, odgazować, dodać oprószone mąką bakalie, wmieszać je w ciasto i odstawić do podwojenia objętości.
Formy posmarować masłem, na dno każdej położyć krążek z papieru do pieczenia. Ciasto podzielić na 3 kawałki, z każdego delikatnie uformować kulę, włożyć do form (ciasto w formie powinno zajmować 1/3 wysokości) i pozostawić do wyrastania na ok 20 minut. Gdy ciasto wyrośnie na 2/3, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40* minut w temp. 160stC. Upieczone kulicze pozostawić na kilka minut w formach, następnie wyjąć i studzić na kratce. Gdy wystygną polać lukrem i udekorować. Udanych wypieków! *czas pieczenia zależy od wielkości formy. Piekłam w puszkach o średnicy 12cm ok 35 minut.