Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, podzielne ciacho, składające się z kilku, odpowiednio przełożonych ze sobą warst biszkoptu, kokosowego kremu i dżemu, a na wierzchu pokryte pierzynką z podprażonych na patelni wiórków kokosowych.
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 212
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34099
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 506
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 3043
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 212
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34099
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 506
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 3043
Składniki
BISZKOPT: Dno blachy [standardowa blacha do pieczenia, wymiary 25 na 36 cm.] smarujemy masłem i opruszamy bułką tartą lub kaszą manną. Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli, na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka, z cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy, powstałej z ubitych żółtek, dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia i pięć łyżek ubitej piany z białek (białka dla zmiękczenia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki (na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Naszą biszkoptową masę przekładamy do blachy. Wkładamy do nagrzanego do 170° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół] . Pieczemy 35 do 45min, do tak zwanego suchego patyczka.
Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm. [Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan – a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie, delikatnie okrajamy boki i wyjmujemy biszkopt z blachy. (Po przechyleniu blachy do góry nogami, okrojony biszkopt powinnien sam odczepić się od dna blaszki).
KREM: Bułki namaczamy w szklance mleka. Gdy już dobrze namokną, rozdrabniamy dokładnie widelcem i dodajemy wiórki kokosowe. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka, dodajemy masę kokosowo-bułkową. Gotujemy na małym ogniu, ok 3 min., cały czas mieszając. Ugotowana masę odstawiamy do wystygnięcia.
Margarynę kroimy na kilka mniejszych kawałków. Mieszamy masę mikserem, dodając po jednym kawałku margaryny.
PRZEKŁADANIE CIASTA: Biszkopt kroimy na dwie równe części. Wyrównujemy nożem nierówności, a biszkoptowe ścinki odkładamy na talerzyk, bo później jeszcze je wykorzystamy. (Im ładniej wyrównany biszkopt, tym bardziej profesjonalnie prezentuje się ciasto!)
Jeden z biszkoptowych blatów układamy na dnie blachy. Biszkopt nasączamy, wykładamy na niego cały dżem, który równomiernie rozprowadzamy.
Na warstwę dżemu, wykładamy połowę kremu.
Przykrywamy drugim biszkoptowym blatem. Ewentualne luki między biszkoptem a blachą, wyrównujemy, wypełniając je ścinkami biszkoptu. Biszkopt nasączamy.
Na biszkopcie rozprowadzamy pozostałą część kremu.
Przygotowujemy posypkę: W garnuszku lub na patelni, rozpuszczamy margarynę. Dodajemy do niej wiórki i cukier. Podsmażamy, aż nabierze złotego koloru.
Posypkę wyładamy równomiernie na górę ciasta. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki przynajmniej na 3 godz. Przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO!!!