Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto na herbatnikach przełożone masą na budyniu i bitej śmietanie.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1742
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 14
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 42
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3635
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1742
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 14
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 42
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3635
Składniki
Zagotuj 200 ml mleka W czasie kiedy mleko się gotuje, żółtka utrzyj z cukrem i 1 łyżeczką cukru waniliowego na jasną masę Pod koniec ucierania dodaj skrobię i pozostałą część mleka (50 ml), dokładnie wymieszaj mikserem lub łyżką Na gotujące się mleka wlej rozmieszane żółtka i ugotuj gęsty budyń Wyłącz palnik i dodaj masło, wymieszaj do uzyskania jednolitej masy (możesz użyć miksera) Przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego wystudzenia Galaretkę rozpuść w 450 ml gorącej wody, odstaw do wystudzenia
Śmietankę ubij na sztywno z jedną łyżeczką cukru waniliowego Zimny budyń przełóż do dużej miski i zmiksuj na jednolitą masę Dodaj ubitą śmietankę i połącz za pomocą szpatułki
Na dnie formy ułóż herbatniki (użyłam 12 szt. na jedną warstwę Odłóż niewielką ilość masy do posmarowania wierzchu ciasta (z tych proporcji ok. 2 łyżki), a resztę podziel na dwie równe części Posmaruj pierwszą warstwę herbatników połową masy i przykryj kolejną warstwą herbatników Drugą warstwę herbatników posmaruj drugą połową masy i ponownie przykryj herbatnikami Wierzch ciasta posmaruj odłożoną wcześniej niewielką ilością masy Banana obierz i pokrój na plasterki, skrop sokiem z cytryny Plasterki banana poukładaj na cieście Wszystko zalej tężejącą galaretką Wstaw ciasto do lodówki najlepiej na całą noc