Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwy przepis na sernik z makiem z puszki to świetna propozycja ciasta świątecznego. Klasyczne połączenie makowca i sernika jest wzbogacone o rumową nutę, dzięki czemu nabiera charakterystycznego aromatu. Sernik z makiem z puszki, jak go zrobić? Łatwy przepis na sernik z makiem z puszki świetnie sprawdzi się dla osób, które nie lubią długiego przesiadywania w kuchni. Użycie gotowej masy oszczędzi ci sporo czasu. Jeżeli jednak lubisz, aby w twoim cieście znalazło się sporo bakalii, możesz dorzucić do niej sporą garść rodzynek, pokrojonych, suszonych brzoskwiń, orzechów i migdałów. Świetnie pasować będzie również kandyzowana skórka pomarańczowa. Przepis na sernik z makiem z puszki, co dodać do warstwy serowej? Masa serowa w przepisie na sernik z makiem z puszki nie może obyć się oczywiście bez twarogu, dobrze sprawdzi się ten sernikowy z wiaderka. Dorzuć także kwaśną śmietanę, żółtka jaj, cukier puder i skrobię ziemniaczaną. Aby urozmaicić smak sera, wyciśnij także sok z cytryny. Uważaj, aby przez przypadek nie dodać go z pestkami! Jak zrobić spód do seromaku z makiem z puszki? Do przygotowania spodu do ciasta z serem i makiem z puszki będziesz potrzebować mąki pszennej, cukru pudru, jajek i zimnego masła. Warto dorzucić także odrobinę soli, która dodatkowo podkręci jego smak. Pyszny kruchy spód idealnie będzie współgrać z serową i makową warstwą.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 443
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 787
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 443
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 787
Składniki
Dzień wcześniej namocz rodzynki w szklance rumu i pozostaw na całą noc.
Przygotuj spód. Wszystkie składniki umieść w misce i energicznie zagnieć do powstania gładkiego ciasta. Uformuj kulę i zawiń je w folię spożywczą. Wstaw je do lodówki na pół godziny. Przygotuj warstwę makową. Mleko wlej do małego rondelka. Dodaj masło, cukier i skórkę z cytryny. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, ciągle mieszając. Zdejmij ją z ognia i wmieszaj zmielony mak razem z dwoma łyżkami rumu z moczenia rodzynek. Warstwę przykryj i odstaw na bok.
Przygotuj warstwę serową. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Cukier utrzyj z żółtkami na puszystą masę. Dodaj twaróg, śmietanę, wanilię, skrobię i sok z cytryny. Dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj sztywną pianę z białek oraz rodzynki.
Złóż ciasto. Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto kruche rozwałkuj na cienki placek i wylep tortownicę, także brzegi na wysokość ok. 3 cm. Dociśnij ciasto do formy, a następnie wylej na spód masę makową, a następnie serową. Wygładź. Podpiecz ciasto w temperaturze 175 st. Celsjusza przez 35 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 200 st. i piecz jeszcze przez 10 minut. Ciasto wyjmij i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Łatwy przepis na sernik z makiem z puszki zawsze wychodzi i jest bardzo szybki w przygotowaniu. Podawaj ciasto po posypaniu cukrem pudrem.