Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik to jedno z najpopularniejszych i najbardziej uwielbianych w Polsce ciast. Można upiec go na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Niezwykle pyszne są serniki z owocami albo z makiem. Smak i teksturę masy twarogowej można modyfikować, dodając do niej bitą śmietanę, mascarpone, a nawet białą czekoladę. Możliwości jest wiele. Swoją przygodę z pieczeniem serników dobrze jednak zacząć od najprostszego, klasycznego przepisu. Miło też jest wracać do tradycji przy takich okazjach, jak np. Wielkanoc.
Forma 23x23 cm
Tajemnicą smaku klasycznego sernika jest... ser. Prawdziwy, soczysty, lekko kwaskowy,
nieprzetworzony w żaden sposób twaróg, który wymaga zmielenia – czyli taki, z jakiego powstawały serniki przed laty. Odkąd na sklepowych półkach dostępny jest gotowy do użycia twaróg sernikowy w wiaderku, chętnie korzystamy z tego półproduktu, bo oszczędza mnóstwo czasu, jaki trzeba przeznaczyć na pracochłonne mielenie. Niestety, taki wyrób bardzo często ma niewiele wspólnego z prawdziwym twarogiem, co oczywiście nie pozostaje bez wpływu na smak i konsystencję sernika. Jeśli z jakiejś przyczyny nie możesz pozwolić sobie na samodzielne przetwarzanie sera, koniecznie wybierz twaróg sernikowy o prostym składzie – bez dodatku cukru, skrobi ziemniaczanej, zagęstników itp.
Konsystencja sernika zależy nie tylko od jakości użytego twarogu. Możesz regulować ją napowietrzeniem masy, czyli ilością i stopniem ubicia białek. Znaczenie ma także ilość użytego masła. Jeśli chcesz, by masa serowa była delikatna i puszysta, dodaj mniej masła niż w poniższym przepisie. Możesz zrezygnować z niego nawet całkowicie, jeśli używasz tłustego twarogu sernikowego. Możesz także – wprost przeciwnie – dodać więcej masła, by masa była bardziej zwarta i kremowa.
Tradycyjny sernik można upiec bez spodu. Jeśli jednak lubisz taki na kruchym cieście, poświęć chwilę, by przygotować je samodzielnie. Taki spód będzie o wiele smaczniejszy niż wykonany z gotowych herbatników. Do ciasta zamiast zwykłej mąki pszennej możesz użyć krupczatki. Dzięki temu będzie bardziej kruche.
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 324
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8826
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 324
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8826
Składniki
Nagrzej piekarnik do 170°C (bez termoobiegu). Na jego dno wstaw naczynie żaroodporne wypełnione wrzącą wodą (dzięki temu sernik nie popęka w trakcie pieczenia).
Przelej masę twarogową do formy z podpieczonym spodem. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw sernik na środkowy poziom piekarnika. Piecz przez 60 minut. Nie otwieraj w tym czasie drzwiczek, chyba że ciasto zacznie się nazbyt rumienić z wierzchu. Wówczas uchyl piekarnik na dosłownie 2-3 sekundy, by przykryć sernik kawałkiem folii aluminiowej.
Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami (dzięki temu sernik nie opadnie). Po wystudzeniu przenieś sernik na kilka godzin do lodówki lub w inne chłodne miejsce.
Przygotuj kruche ciasto na spód sernika. Wysyp na stolnicę mąkę i cukier puder. W powstałym kopczyku zrób dołek. Umieść w nim dwa żółtka (białka przelej do miski) i połowę pokrojonego w kostkę, schłodzonego masła. Przesiekaj wszystkie składniki nożem (wcześniej włóż go na kilkanaście minut do zamrażalnika – to ułatwi ci pracę), a następnie energicznie zagnieć dłońmi na gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż na co najmniej pół godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek i wyłóż nim dno formy (nie musisz jej natłuszczać ani wykładać papierem do pieczenia). Do tej ilości masy serowej idealna będzie kwadratowa forma o wymiarach 23x23 cm lub tortownica o średnicy 26 cm. Możesz jednak posłużyć się większą formą – sernik wyjdzie wówczas nieco niższy. Lekko roztrzep widelcem białka i posmaruj nimi (z użyciem silikonowego pędzelka) ciasto. Dzięki temu spód dłużej zachowa kruchość w kontakcie z wilgotną masą serową. Ponakłuwaj ciasto widelcem w kilkunastu miejscach, by nie wybrzuszyło się w czasie pieczenia. Wstaw na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 10 minut – aż się zarumieni. Odstaw do wystudzenia.
Wykonanie masy serowej rozpocznij od przygotowania wszystkich składników, by pod koniec sprawnie połączyć je w całość. Oddziel białka od żółtek (do białek dodaj pozostałe po przygotowaniu kruchego ciasta). Umyj dokładnie cytrynę i otrzyj z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Twaróg zmiel co najmniej dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Resztę masła roztop w rondelku i przestudź do temperatury pokojowej.
Utrzyj żółtka z około połową cukru na jasną puszystą masę (mikserem na wysokich obrotach). Do masy przesiej budyń i dodaj skórkę z cytryny. W osobnym, dużym naczyniu zmiksuj twaróg z płynnym masłem. Dodaj do masy serowej masę z żółtek i połącz je (mikserem na niskich obrotach). Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę (na najwyższych obrotach miksera). Pod koniec ubijania stopniowo dosyp resztę cukru. Delikatnie (szpatułą do ciasta) połącz pianę z białek z masą twarogową.