Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znakomity pomysł na lekki, letni deser. Puszyste biszkopciki z bitą śmietaną i truskawkami, czego można chcieć więcej! Aby ułatwić sobie prace i nie włączać piekarnika, biszkopciki postanowiliśmy upiec w okrągłej gofrownicy. Nałożyliśmy do niej cienką warstwę ciasta i piekliśmy przez 4-5 minut. Pamiętaj jednak, że czas wypiekania zależy od mocy gofrownicy, jaką posiadasz.
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 291
Gołąbki bezmięsne w pysznym sosie pomidorowym - idealne na postny lub tani ob...
Odsłon: 128
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 291
Gołąbki bezmięsne w pysznym sosie pomidorowym - idealne na postny lub tani ob...
Odsłon: 128
Składniki
Truskawki dokładnie umyj, osusz, pozbądź się z nich szypułek i pokrój na mniejsze części.
Biała oddziel od żółtek i zacznij ubijać na sztywną pianę. Gdy podwoją swoją objętość, nie przerywając miksowania, dodaj cukier, następnie żółtka.
Do ubitych białek z cukrem i żółtkami przesiej obie mąki, wszystkie bardzo ostrożnie wymieszaj za pomocą sylikonowej szpatułki.
Niewielkie porcje ciasta wykładaj na rozgrzaną gofrownicę. Całość piecz 4-5 minut. Po wyjęciu od razu zegnij je w połowie, uważając, by się nie połamały, odstaw na bok do całkowitego wystudzenia.
Śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem na sztywno.
Do złożonych w pół gofrów nałóż ubitą śmietankę, dodaj pokrojone truskawki. Całość obsyp cukrem pudrem.