Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Lekki torcik z brzoskwiniami"
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 246
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 746
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 118
Słodki melon oraz słona szynka parmeńska to ciekawe połączenie, które genialn...
Odsłon: 144
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 246
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 746
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 118
Słodki melon oraz słona szynka parmeńska to ciekawe połączenie, które genialn...
Odsłon: 144
Składniki
Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp obie przesiane mąki, delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30-40 min w temp. 160°C. Gdy wystygnie, przekrój wzdłuż na 3 blaty. Brzoskwinie obierz ze skórki. 2 sztuki pokrój w plasterki a pozostałe w kostkę.
Serek mascarpone ucieraj mikserem ok. 2 min, aż nabierze puszystości. Następnie dodaj mleko skondensowane. Ubijaj aż powstanie jednolity krem. Podziel go na 3 części. Do jednej dodaj ciasteczka (kilka odłóż do dekoracji) a do drugiej kostki brzoskwiń.
Pierwszy kawałek ciasta posmaruj kremem z ciasteczkami. Przykryj drugim blatem i posmaruj kremem z brzoskwiniami. Przykryj ostatnim krążkiem ciasta. Boki i wierzch posmaruj pozostałym kremem. Udekoruj kawałkami brzoskwiń i ciasteczkami. Wstaw do lodówki.Źródło: Świat i Ludzie