Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
jako, że dzień zakochanych-Walentynki już niebawem przychodzę do Was z pysznym torcikiem bez pieczenia w kształcie serca, który możecie wykonać dla ukochanej osoby, aby umilić sobie ten dzień. Do przygotowania tego torcika nie jest potrzebna forma w kształcie serca. Pokażę, jak poradzić sobie bez niej.
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 508
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 488
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8914
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 508
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 488
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8914
Składniki
torcik wykonujemy na dużej tortownicy, o średnicy 26cm. dno tortownicy wykładamy folią aluminiową. Do wykonania formy będziemy potrzebowali karton, tekturę oraz taśmę samoprzylepną oraz zszywacz. musimy wymierzyć papier tak, by z 2 kawałków powstało serce, zaczynamy od dziobka na dole ''v'' , a drugi kawałek zginamy w formę 3 do dziobka ''v'' przypinamy zszywaczem ''3'' tak by powstało serce, całość doklejamy do dna tortownicy taśmą, ale tak by taśma była poza formą, czyli doklejamy od zewnątrz.
Przygotowanie torcika zaczynamy od zrobienia spodu. Herbatniki wrzucamy do malaksera i miksujemy na okruszki. Dajemy do miski, masło rozpuszczamy w mikrofali. Płynne, ciepłe masło dodajemy do pokruszonych herbatników, mieszamy.Masą wykładamy dno.
Do schłodzonego mleka wsypujemy śnieżki, miksujemy na sztywną masę. Do ubitej śnieżki dodajemy serek. Żelatynę mieszamy z gorącą wodą, studzimy-musi być zimna, ale wciąż płynna. Delikatnie dodajemy ja do masy, i miksujemy.masę wykładamy na herbatnikowy spód. Wsadzamy do lodówki.
Galaretki mieszamy z wrzącą wodą, i odkładamy do ostudzenia i zgęstnienia. *Ja do galaretek dodałam trochę barwnika spożywczego czerwonego, żeby wzmocnić kolor :-) Banana kroimy na plasterki,Układamy na masie. Smarujemy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
Gdy galaretka będzie tężejąca wylewamy ją na ciasto.Dajemy do lodówki na całą noc, następnego dnia ściągamy obręcz tortownicy, i delikatnie usuwamy formę, dobrze jest pomóc sobie nożem. I gotowe :-) Torcik jest lekki, nie za słodki,wysoki, puszysty i bardzo pięknie się prezentuje :-)
:)